Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε σήμερα πως η κυβέρνηση της Σκωτίας δεν μπορεί να προχωρήσει στη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας, δίχως τη σύμφωνη γνώμη της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Ο επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, λόρδος Ριντ δήλωσε πως η Βουλή της Σκωτίας δεν έχει τη δύναμη να νομοθετήσει σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του βρετανικού κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της ένωσης Σκωτίας – Βρετανίας.

Υπενθυμίζεται πως το 2014 έλαβε χώρα το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, πριν τεθεί ωστόσο θέμα Brexit, όπου επικράτησε με 55% η απόφαση να παραμείνει η Σκωτία μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Νικόλα Στούρτζεον, επικεφαλής του κόμματος SNP που ηγείται των προσπαθειών για ανεξαρτησία της Σκωτίας, σε αναρτήσεις της στο Twitter δήλωσε μετά την είδηση πως «αν και είμαι απογοητευμένη από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, τη σέβομαι. Δεν φτιάχνει τους νόμους, μόνο τους ερμηνεύει. Νόμος που δεν επιτρέπει στην Σκωτία να διαλέξει το μέλλον τής χωρίς την έγκριση του Γουεστμίνστερ εκθέτει ως μύθο τυχόν αντίληψη πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εθελοντική συνεργασία και (στηρίζει τα επιχειρήματα) για ανεξαρτησία».

Συνέχισε λέγοντας πως «δεν μπορούν να αρνηθούν την δημοκρατία στη Σκωτία. Η σημερινή απόφαση εμποδίζει ένα δρόμο για να ακουστεί η φωνή της Σκωτίας στο ζήτημα της ανεξαρτησίας – όμως σε μία δημοκρατία η φωνή μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να σιωπήσει».