Ένα δοκιμαστικό βήμα προς την καθιέρωση της 4ήμερης απασχόλησης κάνει η Βρετανία, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο εντός της χώρας όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Άντζελα Ρέινερ πέρασε τον ύφαλο της αξιολόγησης για το πώς αυτή η κίνηση θα επηρεάσει την παραγωγικότητα και τις καλύτερες εργασιακές πρακτικές και απομάκρυνε την κυβερνητική αντίθεση στις προτάσεις του διαμερίσματος του South Cambridgeshire.

Η τετραήμερη εβδομαδιαία απασχόληση σε αντάλλαγμα για τις αποδοχές πέντε ημερών θεωρείται ένα βήμα προς τα εμπρός στην προσπάθεια ενίσχυσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, επιτρέποντας μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα για το προσωπικό. Οι πολέμιοι αυτής της πολιτικής την αντιμετωπίζουν ως απειλή για την παραγωγή στο χώρο εργασίας.

Η Άντζελα Ρέινερ, η οποία είναι επίσης υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφάσισε ότι οι ανεξάρτητοι εργοδότες είναι «δικαίως υπεύθυνοι» για να αποφασίζουν πώς να διαχειρίζονται τους υπαλλήλους τους – συμπεριλαμβανομένων των ημερών και των ωρών που πρέπει να εργάζονται.

«Παρόλο που δεν αποτελεί κυβερνητική πολιτική η υποστήριξη μιας γενικής μετάβασης σε μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας για μισθό πέντε ημερών, αναγνωρίζουμε ότι οι τοπικές αρχές είναι ανεξάρτητοι εργοδότες που είναι δικαίως υπεύθυνοι για τη διαχείριση και την οργάνωση του δικού τους εργατικού δυναμικού», ανακοίνωσε το Εργατικό κόμμα.

Με τετραήμερη εργασία και οι εργαζόμενοι στο μετρό

Οι οδηγοί του μετρό του Λονδίνου ακύρωσαν τις απεργίες του Νοεμβρίου που είχαν εξαγγείλει, αφού τους προσφέρθηκε μια καλύτερη μισθολογική συμφωνία και εβδομαδιαία εργασίας τεσσάρων ημερών.

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει επικρίσεις, σε μια εποχή που η κυβέρνηση των Εργατικών κατηγορείται ότι «κάνει τη ζωή δύσκολη» για ορισμένες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένες, εφάπαξ αυξήσεις φόρων στον προϋπολογισμό της περασμένης εβδομάδας πυροδότησαν αρνητικά τη συζήτηση για την τετραήμερη εργασία.