Βρετανία: Αποκάλυψη για «πείραμα» σε αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012

19

Σάλο έχει προκαλέσει στη Βρετανία η αποκάλυψη της εφημερίδας «Mail on Sunday», ότι 91 αθλητές διαφόρων αθλημάτων, χρησιμοποιήθηκαν ως «πειραματόζωα» πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012), συμμετέχοντας σε ένα πειραματικό πρόγραμμα χορήγησης συμπληρωμάτων διατροφής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στους αθλητές αυτούς, χορηγήθηκε ένα ενεργειακό ποτό με την κωδική ονομασία «DeltaG», το οποίο περιείχε σε συνθετική μορφή κετόνες (ένα οξύ που παράγεται από τον οργανισμό). Η ουσία αυτή, που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, βρισκόταν τότε στο αρχικό στάδιο πειραματισμών και τελικά κυκλοφόρησε στο εμπόριο το 2018. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που επικαλείται το δημοσίευμα της «Mail on Sunday», περίπου το 40% των αθλητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα παρουσίασε παρενέργειες, κυρίως εμετούς και εντερικές διαταραχές.

Η ανώτατη αθλητική αρχή της Μεγάλης Βρετανίας (UK Sport), δεν διέψευσε το ρεπορτάζ και αρκέστηκε να τονίσει την κατηγορηματική αντίθεσή της στην έκφραση «πειραματόζωα». Επισημαίνει παράλληλα, ότι πριν προχωρήσει στη χορήγηση του επίμαχου συμπληρώματος στους αθλητές, ζήτησε τη γνώμη του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η ουσία αυτή δεν περιλαμβανόταν στη λίστα απαγορευμένων ουσιών του 2011.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr