Την επ’ αόριστον αναβολή της επίσκεψής του στην Κίνα αποφάσισε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα προκειμένου να αναρρώσει από μια ήπια πνευμονία που υπέστη όπως ανακοίνωσε σήμερα 25/3 η κυβέρνηση.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της «χώρας του καφέ» είχε προγραμματίσει να μεταβεί στο Πεκίνο την Κυριακή 26 Μαρτίου, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας με 6 υπουργούς, κυβερνήτες, βουλευτές, γερουσιαστές και 240 επικεφαλής επιχειρήσεων, όμως η ασθένειά του αποδεικνύεται εμπόδιο στα σχέδιά του.

Η Κίνα που είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας (το διμερές εμπόριο ανήλθε στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι) θα συζητούσε κυρίως για τη σύγκρουση στην Ουκρανία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

«Παρά την κλινική βελτίωση, η ιατρική υπηρεσία της προεδρίας της Δημοκρατίας συνιστά την αναβολή του ταξιδιού στην Κίνα μέχρι το τέλος του κύκλου μετάδοσης του ιού», διευκρινίζει η Δρ Άνα Ελένα Γκερμόλιο στο δελτίο Τύπου της προεδρίας.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν ο λόγος που ώθησε τον Λούλα να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις την Πέμπτη 23/3 το απόγευμα κατά την επιστροφή του στη Μπραζίλια, σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de S. Paulo, έπειτα από μια δύσκολη ημέρα στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Εκεί επισκέφθηκε συγκεκριμένα το ναυπηγείο των υποβρυχίων Scorpène τα οποία ναυπηγούνται σε συνεργασία με τον γαλλικό όμιλο Naval Group.

Όλη η εβδομάδα του προέδρου ήταν γεμάτη με επισκέψεις σε 4πολιτείες της απέραντης Βραζιλίας. Την Παρασκευή 24/3 ο Βραζιλιάνος ηγέτης έμεινε στην επίσημη κατοικία του, το μέγαρο Αλβοράντα, στη Μπραζίλια, όπου συναντήθηκε με υπουργούς και αιρετούς αξιωματούχους.