Για τέταρτη ημέρα παρατηρείται πτωτική πορεία στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς (TTF) υποχώρησαν έως και 9%, πέφτοντας κάτω από τα 100 ευρώ για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν μήνα. Οι θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της ηπείρου παραμένουν ήπιες εν μέσω και της αθρόας εισροής υγροποιημένου φυσικού αερίου, η οποία συμβάλλει στη μείωση των τιμών, σημειώνει το Bloomberg.
«Με το τσουχτερό κρύο να έχει τελειώσει -και τον ήπιο καιρό που προβλέπεται για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τη συνήθη χαμηλότερη βιομηχανική ζήτηση κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων- υπάρχουν πολλοί πτωτικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής αναλυτής αγοράς φυσικού αερίου στην ICIS που εδρεύει στο Λονδίνο.
Την ίδια στιγμή σημαντική άνοδος καταγράφεται στην τιμή του πετρελαίου κατά 2% στην περιοχή του 817 δολάρια το βαρέλι, ενώ οριακή άνοδο έχει και η τιμή του ρεύματος που είναι στα 265 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Στο 83% τα αποθέματα φυσικού αερίου
Οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου είναι περίπου 83% γεμάτες, πάνω από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Οι προμήθειες από τη Ρωσία που αποστέλλονται μέσω της Ουκρανίας αναμένεται επίσης να είναι σταθερές και σήμερα, με την Gazprom PJSC να χρησιμοποιεί εναλλακτικές συνδέσεις για τη μεταφορά του καυσίμου μετά την καταστροφή ενός από τους τοπικούς αγωγούς της από πυρκαγιά αυτή την εβδομάδα.
Ανηφόρα για ηλεκτρικό ρεύμα
Την ίδια ώρα, πάντως, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα έχει… πάρει την ανηφόρα και ανεβαίνει συνέχεια. Χθες Τρίτη (20.12.2022) το ηλεκτρικό ρεύμα ανέβηκε κατά 8% και έφτασε στα 216,67 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σήμερα η τιμή αυξήθηκε κι άλλο κατά 20,6% στα 265 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η χαμηλότερη τιμή ήταν στα 161,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η υψηλότερη ήταν στα 373,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η αύξηση ήρθε μετά από πέντε μέρες συνεχούς πτώσης.
Όσον αφορά sτο ενεργειακό μίγμα, το φυσικό αέριο είναι στην 1η θέση με 28,13%, ενώ στη 2η θέση είναι οι ΑΠΕ με 25,37% (27,32% μαζί με της Κρήτης). Ακολουθούν οι εισαγωγές με 24,66%, ο λιγνίτης με 14,19% και τα υδροηλεκτρικά με 2,9%.