Βουλή: Το απόγευμα η ψήφιση του Ν/Σ για το Μάτι

17

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), για τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018, στο Μάτι. Η συζήτηση του νομοσχεδίου, που ξεκίνησε με τους εισηγητές των κομμάτων, γίνεται με τον χαρακτήρα του επείγοντος και θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με την ψήφισή του.

Κατά την επεξεργασία του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΜεΡΑ25, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια.

Η Πράξη Νομοθετική Περιεχομένου προβλέπει:

  • Απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών στης περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
  • Συγκροτείται ως φορέας κατάρτισης και διαχείρισης σχεδίου δράσεων για την περιοχή και τους κατοίκους η μη κερδοσκοπική εταιρία με την επωνυμία «Μάτι Ξανά».
  • Ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) η χάραξη ενός νέου πρότυπου ειδικού χωρικού σχεδίου για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, ενώ θα μπορεί να προβαίνει – κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας – σε απευθείας αναθέσεις για την υλοποίηση του έργου.

Στην ίδια ΠΝΠ προβλέπονται ακόμη επιπλέον μέτρα οικονομικής και φαρμακευτικής αρωγής, όπως:

  • Παρατείνεται έως 31/07/2020 η αναστολή των πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων που περιέχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας των πυρκαγιών.
  • Παρατείνεται έως τις 10.08.2020 η προθεσμία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής.
  • Χορηγείται αποζημίωση για αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου.
  • Παρέχεται πλήρης υγειονομική κάλυψη και συντάσσεται Μητρώο εγκαυματιών θυμάτων δασικών πυρκαγιών.
Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr