Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η ψήφισή του στην ολομέλεια.
Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε και σε β' ανάγνωση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την «ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή, της ανάπτυξης και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς».
Υπέρ της αρχής του τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός του ΚΚΕ που καταψήφισε, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά την συζήτηση και ψήφισή του από την ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη Πέμπτη 23 Μαΐου.
Η εισήγηση Σκρέκα
«Δεν σταματάμε, δεν εφησυχάζουμε, όσο το πρόβλημα της ακρίβειας - το οποίο δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο - συνεχίζεται. Η επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών που κάνουμε, ώστε να αναδειχθεί σε ανώτατο επίπεδο το πρόβλημα των μεγάλων εταιριών που αισχροκερδούν μεγιστοποιώντας τα κέρδη τους και να υπάρξει μία κεντρική παρέμβαση», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.
Παράλληλα, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην περιορίζονται μόνο στη κριτική κατά της κυβέρνησης, αλλά να καταθέσουν και προτάσεις, ενώ κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι «ουδέποτε επέβαλαν ένα πρόστιμο για αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικών εταιριών, αντίθετα από την κυβέρνηση της ΝΔ που θεσμοθέτησε το μέτρο» σημειώνοντας ότι μόλις σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε 400.000 ευρώ πρόστιμο σε μεγάλη εταιρία που διαπιστώθηκε ότι παρανομεί.
Διαβεβαίωσε επίσης, ότι θα εξετάσει κάθε διορθωτική πρόταση που θα κατατεθεί και θα υιοθετηθεί εφόσον είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει νομοτεχνική βελτίωση που θα αποσαφηνίζει ότι τα ενισχυτικά μέτρα για τις αποζημιώσεις και τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, θα αφορούν, όχι μόνο τη Θεσσαλία, αλλά και τις περιοχές του Έβρου.
Με ουσιαστικές παρεμβάσεις
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χρήστος Μπουκώρος, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί με ουσιαστικές παρεμβάσεις να αναχαιτίσει την ακρίβεια χωρίς να κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί».
Παράλληλα, πρότεινε να συμπεριληφθεί, είτε σε αυτό το νομοσχέδιο, είτε σε επόμενο του υπουργείου Ανάπτυξης, η υποχρεωτική αναγραφή της τιμής του παραγωγού στα προϊόντα. Μέτρο, όπως είπε, «που θα βοηθήσει και το καταναλωτικό κοινό και θα φέρει στην επιφάνεια τα κέρδη απληστίας».