Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, με αφορμή την τροπολογία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης που προέρχεται κυρίως από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Η τροπολογία υπερψηφίστηκε, παρά τις έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και ειδικά την Πλεύση Ελευθερίας.

Η πρόεδρος του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκάλεσε ένταση στην αίθουσα με ακραίους χαρακτηρισμούς και ρητορική μηδενισμού, ισχυριζόμενη ότι η τροπολογία συνιστά παραβίαση συνταγματικών διατάξεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών υποχρεώσεων της χώρας. Επέλεξε μάλιστα να στοχοποιήσει προσωπικά τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη, υιοθετώντας προκλητικές εκφράσεις που προσβάλλουν όχι μόνο τον ίδιο αλλά και τη σοβαρότητα του δημόσιου διαλόγου.

Με νηφαλιότητα και θεσμική ευθύνη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης,
απάντησε τεκμηριωμένα, απορρίπτοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκε από την Πλεύση Ελευθερίας. Όπως τόνισε, δεν είναι δυνατόν να θεωρείται συνταγματικά εσφαλμένο το αυτονόητο δικαίωμα ενός κράτους να προστατεύει την εθνική του κυριαρχία, τα σύνορά του και την ασφάλεια των πολιτών του.

Η τροπολογία που υπέβαλε η κυβέρνηση αφορά την προσωρινή αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου από όσους εισέρχονται παράνομα με πλωτά μέσα, προερχόμενοι από τη Βόρεια Αφρική. Η ρύθμιση δεν είναι αποκομμένη από τη νομοθεσία, αλλά βασίζεται σε θεμελιώδη νομικά εργαλεία όπως το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ, τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, καθώς και τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Δικαστηρίου της ΕΕ. Πρόκειται δηλαδή για μια λύση απολύτως εντός του ευρωπαϊκού και διεθνούς πλαισίου.

Ο κ. Λαζαρίδης επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ακόμα φάση υβριδικού πολέμου μέσω της οργανωμένης εργαλειοποίησης μεταναστευτικών ροών από τρίτες χώρες, και γι’ αυτό η λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων είναι όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση του κράτους. Τόνισε πως δεν πρόκειται για μόνιμη ρύθμιση αλλά για τρίμηνη εφαρμογή, με αποκλειστικό σκοπό την αποτροπή παράνομων εισόδων και τη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας.

Σημείωσε, επιπλέον, ότι δεν γίνεται κατάχρηση του άρθρου 15 της ΕΣΔΑ – το οποίο προβλέπει την προσωρινή παρέκκλιση από ορισμένες υποχρεώσεις των κρατών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης – αλλά έμφαση στην αναγκαιότητα και τη νομιμότητα των μέτρων. Υπενθύμισε ότι το ίδιο άρθρο ενεργοποιήθηκε από δέκα ευρωπαϊκά κράτη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και από χώρες της Βαλτικής όταν αντιμετώπισαν οργανωμένες μεταναστευτικές πιέσεις από τη Λευκορωσία. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν υπήρξε κανένας θεσμικός εκτροχιασμός, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέδειξε και τη διάσταση εθνικής ευθύνης: η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί τον εύκολο στόχο για κυκλώματα που εργαλειοποιούν τον ανθρώπινο πόνο. Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, δεν στέκεται θεατής αλλά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, καθορίζει πολιτικές, και υπερασπίζεται το εθνικό συμφέρον.

Όσοι αντιδρούν, πρόσθεσε, το κάνουν για ιδεοληπτικούς ή μικροκομματικούς λόγους και τάσσονται έμμεσα με εκείνους που επιχειρούν να παραβιάσουν τα σύνορα της χώρας. «Εμείς είμαστε με τους πολίτες και τα θέλω τους. Εσείς είστε με όσους παρανόμως εισέρχονται στην Ελλάδα», ήταν το σαφές μήνυμα του κ. Λαζαρίδη προς την αντιπολίτευση.

Κλείνοντας, έκανε αναφορά στην κυβερνητική σταθερότητα και στη συνέπεια που έχει επιδείξει η ΝΔ στο μεταναστευτικό εδώ και έξι χρόνια, με αποκορύφωμα την επιτυχημένη διαχείριση του Έβρου το 2020. Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογράμμισε, δεν είναι πλέον απλός παρατηρητής, αλλά καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.