Με απόλυτη κοινοβουλευτική υπεροχή και χωρίς καμία αρνητική ψήφο, εγκρίθηκε στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για την Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας–Αιγύπτου στους κρίσιμους τομείς της αεροναυτικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης. Μια ακόμη διπλωματική επιτυχία που επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις με την Αίγυπτο και ενισχύει αποφασιστικά τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με ευρεία πολιτική αποδοχή και ηχηρό μήνυμα εθνικής ενότητας, η Βουλή ενέκρινε στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών το Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας–Αιγύπτου. Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Σπαρτιάτες, ενώ ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, τόνισε πως το Μνημόνιο αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της εξαιρετικής σχέσης Ελλάδας–Αιγύπτου και συνέχεια μιας στρατηγικής που χτίζεται σταθερά από το 2020, όταν υπεγράφη η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών.

Κοινός στόχος: Ασφάλεια και συνεργασία

Ο κ. Δαβάκης εξειδίκευσε τους βασικούς άξονες του Μνημονίου:

- Ενίσχυση της ασφάλειας αεροναυτιλίας στην περιοχή
- Εμβάθυνση στρατηγικών δεσμών με την Αίγυπτο
- Ενίσχυση του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού στον Πειραιά
- Επίσημη αναγνώριση της ελληνικής περιοχής ευθύνης σε έρευνα–διάσωση

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ντόρα Μπακογιάννη, επισήμανε τη διαχρονική σημασία του ζητήματος και τη σαφή ενίσχυση της ελληνικής διπλωματίας με την κοινή στήριξη της Βουλής. «Η Ελλάδα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα συνέπειας και στρατηγικής ωριμότητας προς την Αίγυπτο», υπογράμμισε.

Πλατιά πολιτική υποστήριξη

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, μίλησε για ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας σε κρίσιμα επιχειρησιακά πεδία και κατοχύρωση αρμοδιοτήτων έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Θετική στάση και από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γιώργο Γαβρήλο να αναδεικνύει τον αντίκτυπο της συμφωνίας απέναντι στη «γαλάζια πατρίδα» και τις τουρκικές παράνομες ενέργειες, ενώ επεσήμανε πως η συμφωνία ενισχύει, έστω και έμμεσα, τη θέση της Ελλάδας σε διεθνή φόρα.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην ΥΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, μίλησε με σαφήνεια για «σαφή αναγνώριση της ελληνικής αρμοδιότητας» από την Αίγυπτο.

Επισημάνσεις και επιφυλάξεις

Το ΚΚΕ επεσήμανε την ανάγκη για ενίσχυση υποδομών και προσωπικού για ουσιαστική εφαρμογή της συνεργασίας, ενώ άσκησε κριτική στις γεωπολιτικές στοχεύσεις της συμφωνίας.

Η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά εστίασαν σε ασαφείς διατυπώσεις του κειμένου, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας ζήτησε αποσαφήνιση της στρατηγικής διάστασης της συμφωνίας.

Η ΝΙΚΗ, από την πλευρά της, χαιρέτισε το πλήγμα κατά της τουρκικής προπαγάνδας και την ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας πως η συμφωνία εντάσσεται σε μια στρατηγική θωράκισης της Ανατολικής Μεσογείου.

Κύρωση και για το ΝΑΤΟϊκό πλαίσιο

Η Επιτροπή ενέκρινε και την κύρωση Τεχνικής Διευθέτησης για την παροχή υποστήριξης της Ελλάδας σε άσκηση του ΝΑΤΟ το 2017 («Noble Jump»), σε μια ακόμη κίνηση διεθνούς συνέπειας και ετοιμότητας.