Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την θετική γνώμη των βουλευτών της ΝΔ, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο διορισμός των τεσσάρων προτεινόμενων προσώπων από τους υπουργούς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την στελέχωση του «Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία».

Ειδικότερα:

Ο Νικόλαος Δέρκας, αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου του ΟΔΥΘ, ο Αθανάσιος Μαρκίνος την θέση του διευθύνοντος συμβούλου, η Ειρήνη Καραλαριώτου τη θέση του αντιπροέδρου και ο Αθανάσιος Κορκόβελος τη θέση του αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, εκτός από την Πλεύση Ελευθερίας, όλα τα υπόλοιπα κόμματα εξέφρασαν ενιαία, αρνητική γνώμη για όλους τους προτεινόμενους με την διευκρίνιση ότι η άποψη τους δεν έχει να κάνει με τα προσόντα τους αλλά με την πολιτική που θα κληθούν να υλοποιήσουν.

Η Πλεύση Ελευθερίας, έδωσε αρνητική ψήφο στην υποψηφιότητα του Νίκου Δέρκα, για τη θέση του προέδρου του Οργανισμού, καθώς όπως είπε η πρόεδρος του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων διότι ήταν διορισμένος πραγματογνώμονας στην ποινική διαδικασία για τον Ντάνιελ. Για τους υπόλοιπους τρεις προτεινόμενους ψήφισε «παρών».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εστίασαν την κριτική τους στην μη ξεκάθαρη, όπως υποστήριξαν, διασφάλιση ότι το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και ότι ο Οργανισμός θα λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών.

Τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας όπως και όλα τα στελέχη του ΟΔΥΘ, διαβεβαίωσαν ότι καμία πρόθεση για ιδιωτικοποίηση του νερού δεν υπάρχει ενώ ο στόχος είναι η διαχείριση των υδάτινων πόρων.

«Η λειτουργία του ΟΔΥΘ είναι ένα σημαντικό στοίχημα το οποίο πρέπει όλοι μαζί να το κερδίσουμε. Αναλαμβάνει μία καίρια αποστολή σε μία περιοχή η οποία έχει πληγεί ακριβά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε: «Η ιστορία περί ιδιωτικοποίησης του νερού ξεπερνά τα όρια του παραλόγου, όταν ιδρύουμε ένα δημόσιο οργανισμό που θα κρατικοποιεί ιδιωτικούς οργανισμούς».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΟΔΥΘ, έκανε λόγο για «ένα σημαντικό εγχείρημα σε ότι αφορά την διαχείριση των υδάτινων πόρων στο οποίο πρέπει όλοι να συστρατευθούν», και συμπλήρωσε ότι «αν πετύχει αυτή η προσπάθεια στη Θεσσαλία, θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας που έχουν ανάγκη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Αθανάσιος Μαρκινός, χαρακτηρίζοντας «μονόδρομο τη λειτουργία του» και τονίζοντας ότι «έτσι όπως διαμορφώθηκε στη Θεσσαλία το περιβάλλον μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν στα αρδευτικά συστήματα, από τον Ντάνιελ, και τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν».

Για έναν «Οργανισμό - μοντέλο, που θα βοηθήσει στη συνέχεια και άλλες περιοχές που έχουν έντονο θέμα με την διαχείριση του νερού, για να αντιμετωπιστεί ένα υπαρκτό πρόβλημα που θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον», μίλησαν τόσο η αντιπρόεδρος, Ειρήνη Καραλαριώτου όσο και ο αναπληρωτής, διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΥΘ, Αθανάσιος Κορκόβελος.

«Το εγχείρημα αυτό, ενδεχομένως να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες περιοχές. Τώρα γίνεται το πρώτο βήμα. Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση του νερού αλλά την υποχρέωση της πολιτείας να μειώσει το κόστος στους αγρότες και να είναι ίδιο για όλες τις περιφέρειες της χώρας», πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ Τσιάρας.