Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την άρση ασυλίας βουλευτών των Σπαρτιατών, προκειμένου 11 από αυτούς που θεωρούνται ύποπτοι για εξαπάτηση εκλογέων να καταθέσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και να δώσουν εξηγήσεις για τις καταγγελίες του Βασίλη Στίγκα περί συσχέτισης με τον Ηλία Κασιδιάρη.
Τελικά η άρση ασυλίας δόθηκε. Πιο συγκεκριμένα, κατά την ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν συνολικά 286 βουλευτές, εκ των οποίων οι 285 ψήφισαν υπέρ της άρσης και μόλις 1 καταψήφισε, επομένως οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών θα καταθέσουν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως ύποπτοι για την τέλεση του αδικήματος της εξαπάτησης των εκλογέων.
Στίγκας: Μας στήριξε ο Κασιδιάρης - Ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει δημόσια ένα κόμμα
Ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Στίγκας, κατά την τοποθέτησή του ενώπιον της Ολομέλειας, δήλωσε ότι δεν καθοδηγήθηκε, ούτε χειραγωγήθηκε, ούτε εκτέλεσε εντολές. Αντίθετα, απέφυγε να κάνει αναφορές για την ουσία της υπόθεσης, αλλά αναλώθηκε σε καταγγελίες εναντίον των υπολοίπων κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης, υιοθετώντας τον ρόλο του θύματος.
Μάλιστα αναφέρθηκε και στον φυλακισμένο νεοναζί εγκληματία της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη: «Είπαμε ψέματα; Μας στήριξε ο Κασιδιάρης όπως θα μπορούσε οποιαδήποτε άλλο κόμμα. Κοροϊδέψαμε κάποιον; Έγινε κάτι κρυφά; Ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει δημόσια ένα κόμμα. Που είναι το έγκλημα;».
«Ο Τύπος τα κανάλια έχουν αρχίσει εκτενή ρεπορτάζ να διαμοιράζουν ιμάτια Σπαρτιατών λέγοντας πως ακόμα και πόσες έδρες θα πάρει το κάθε κόμμα στέλνοντας ριπές παραπληροφόρησης στον λαό», πρόσθεσε. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως ο Στίγκας ήταν το πρόσωπο που με δηλώσεις του, πάλι από το βήμα της Βουλής, άνοιξε πριν μερικούς μήνες την υπόθεση, καταγγέλλοντας πρακτικές Greek mafia και σχέσεις βουλευτών του με τον Ηλία Κασιδιάρη.
Ποιοι ζήτησαν άρση ασυλίας
Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, που στο φάκελο της δικαιοσύνη εμφανίζεται ως το πρόσωπο το οποίο επρόκειτο να αντικαταστήσει τον Στίγκα στην ηγεσία των Σπαρτιατών, ζήτησε την άρση της ασυλίας του προκειμένου να φανεί η αθωότητά του.
«Το αδίκημα προβλέπει, εξαπάτηση του εκλογέα, ότι ήρθαμε χειραγωγούμενοι από τον Κασιδιάρη και εξαπατήσαμε ή με αθέμιτη απόκρυψη για να παραπλανήσουμε τους ψηφοφόρους. Το αδίκημα αυτό στενά νομικά δεν ευσταθεί ως προς την αντικειμενική του υπόσταση γιατί απαιτεί δόλο επί σκοπώ. Έβριθαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έντυπο υλικό που υποστήριζε τους Σπαρτιάτες άρα ήταν συνειδητή η επιλογή του κόμματος. Η σχέση μου με τον Κασιδιάρη καταρρίπτεται», είπε.
«Προσωπικά δεν θεωρώ ότι έχει γίνει εξαπάτηση εκλογικού σώματος και κανείς δεν μπορεί εδώ στην ολομέλεια να το θεωρήσει. Η εισαγγελέας του ΑΠ, θέλω να πιστεύω, δεν έχει πολιτικά κίνητρα από το κάλεσμα εξηγήσεων. Ακούμε διάφορα και για να μη θεωρηθεί από κανέναν από εσάς ή τον κόσμο που παρακολουθεί ότι έχω ζήτημα να μην εμφανιστώ στην εισαγγελέα ή ότι έχω να κρύψω κάτι ή ότι φοβάμαι το αφήνω στη κρίση σας δεν έχω κανένα ζήτημα να αρθεί η ασυλία μου», είπε ο Γιάννης Δημητροκάλης.