Το “κυρίως πιάτο” του 35ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος υγρού στίβου αρχίζει αύριο (17/5), στην “Duna Arena” της Βουδαπέστης, με την κλασική κολύμβηση να παίρνει τη… σκυτάλη και να υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις ως την Κυριακή 23/5, οπότε και ολοκληρώνεται η διοργάνωση. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια χωρίς μεγάλη διοργάνωση σε 50άρα πισίνα (από το Παγκόσμιο του 2019) και μόλις ένα δίμηνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όλα τα μεγάλα ονόματα της «Γηραιάς Ηπείρου» θα δώσουν το «παρών» στην ουγγρική πρωτεύουσα, με μόνη «ηχηρή» εξαίρεση τη Σάρα Σιέστρεμ, η οποία προσπαθεί να επανέλθει μετά το κάταγμα που υπέστη στον αγκώνα και να είναι έτοιμη για το Τόκιο.
Η Ελλάδα συμμετέχει με συνολικά 18 αθλητές/τριες (14 άνδρες και 4 γυναίκες) και θα εκπροσωπηθεί σε 31 από τα συνολικά 43 αγωνίσματα του προγράμματος (34 ατομικά και 9 ομαδικά, εκ των οποίων τα τρία μικτά). Η ελληνική αποστολή περιλαμβάνει κάποιους κολυμβητές που έχουν καταξιωθεί στις κορυφαίες θέσεις και έχουν υψηλές βλέψεις, άλλους που φιλοδοξούν να “εισέλθουν” στην ελίτ, αλλά και αρκετούς νεότερους που θα έχουν την ευκαιρία να αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες, να βελτιώσουν τα ρεκόρ τους και πιθανά να κυνηγήσουν τα όρια πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στην πρώτη… γραμμή των ελπίδων για διάκριση βρίσκονται ο Κριστιάν Γκολομέεβ, ο Απόστολος Χρήστου και ο Απόστολος Παπαστάμος. Ο Γκολομέεβ μπαίνει στα 50μ. ελεύθερο με τον δεύτερο καλύτερο χρόνο (21.45), ελάχιστα πίσω από τον Βρετανό κάτοχο του τίτλου Μπεν Πράουντ (21.42), τον οποίο πάντως είχε νικήσει στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Γκουανγκζού. Αν ο Έλληνας πρωταθλητής εμφανιστεί στη γνώριμη καλή του κατάσταση, είναι φαβορί για ένα μετάλλιο και υποψήφιος για το χρυσό, αν και βέβαια δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η επιστροφή του Γάλλου Φλοράν Μανοντού, δύο φορές πρωταθλητή Ευρώπης και «χρυσού» Ολυμπιονίκη το 2012. Ο Γκολομέεβ έχει επίσης τον 9ο χρόνο στα 50μ. πεταλούδα, αλλά το αγώνισμα αυτό το έχει αφήσει λίγο πίσω, καθώς δεν περιλαμβάνεται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.
Ο Χρήστου έχει κατακτήσει δύο χάλκινα μετάλλια στα 100μ. ύπτιο στις προηγούμενες συμμετοχές του, αλλά φέτος φαίνεται να έχει καλύτερες πιθανότητες στα 50μ. ύπτιο, όπου έχει τον τέταρτο χρόνο, ενώ στο 100άρι ξεκινά με την έβδομη επίδοση. Και στα δύο αγωνίσματα, πάντως, αν εξαιρεθούν οι Ρώσοι Κλιμέντ Κολεσνίκοφ και (μόνο στα 100μ.) Εβγκένι Ρίλοφ, οι διαφορές των υπολοίπων είναι μικρές και ο αθλητής του Πάνου Βελέντζα είναι ικανός να διεκδικήσει μία θέση στο βάθρο.
Ο Παπαστάμος επιστρέφει στην πόλη όπου πριν από περίπου δύο χρόνια (τον Αύγουστο του 2019) αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων στα 400μ. μικτή ατομική. Το 4:11.93 που είχε κάνει τότε τον φέρνει στην τέταρτη θέση μεταξύ των συμμετεχόντων και του δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την πρώτη μεγάλη του διάκριση σε επίπεδο ανδρών, εφόσον φυσικά επαναλάβει ανάλογη επίδοση.
Από κει και πέρα, ο Ανδρέας Βαζαίος στα 200μ. μικτή (10η επίδοση) και η ‘Αννα Ντουντουνάκη σε 50μ. και 100μ. πεταλούδα (13η και 11η αντίστοιχα) θα κυνηγήσουν πρόκριση στον τελικό και ό,τι καλύτερο στη συνέχεια. Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2016 δεν έχει καταφέρει μετά το 2017 να βελτιώσει το χρόνο του, αλλά είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί να «βγάλει» κούρσες κάτω από 1΄58΄΄, ενώ η 26χρονη Χανιώτισσα έχει δείξει ότι έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στο 100άρι, στο οποίο και επικεντρώνεται. Η Νόρα Δράκου, στην πέμπτη συμμετοχή της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, έχει ως κύριο στόχο να πιάσει στα 50μ. ελεύθερο το Ολυμπιακό όριο, ενώ για τους υπόλοιπους η πρόκριση σε ημιτελικούς μοιάζει να είναι το «ταβάνι».
Στα ομαδικά αγωνίσματα, η 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών λογικά θα είναι παρούσα στον τελικό, αλλά η κατάκτηση μεταλλίου θα είναι υπέρβαση, καθώς Ρωσία, Βρετανία και Ιταλία αναμένεται να «κατεβάσουν» πολύ δυνατές τετράδες. Η 4Χ100μ. μικτή ομαδική ανδρών μπορεί να μπει στον τελικό και θέλει να κυνηγήσει χρόνο που θα της δώσει το εισιτήριο για το Τόκιο, ενώ η ομάδα 4Χ200μ. ελεύθερο ανδρών έχει περισσότερο το βλέμμα στο μέλλον, απαρτιζόμενη από τρεις νεαρούς αθλητές (Εγγλεζάκης, Νέγρης, Μάρκος) και έναν… άγνωστο τέταρτο. Ο Ανδρέας Βαζαίος είναι ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στα 200μ. ελεύθερο, αλλά η «σκυταλοδρομία» συμπίπτει με τα 200μ. μικτή και λογικά δεν θα επιβαρύνει το πρόγραμμά του. Η μικτή ομαδική των γυναικών δεν έχει ιδιαίτερες βλέψεις, ενώ για πρώτη φορά θα εμφανιστεί εθνική ομάδα σε «σκυταλοδρομία» mixed (4Χ100μ. μικτή ομαδική).