Νομοθετική πρωτοβουλία για να μπορέσει ο ΕΛΓΑ να επιταχύνει τις διαδικασίες και να προχωρήσει στην 100% αποζημίωση των παραγωγών που έχασαν φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τον «Ιανό», αλλά και να τους δοθεί άμεσα μια «γενναία» προκαταβολή από τα μέσα Οκτωβρίου, θα καταθέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στην Βουλή. Αυτό ανάφερε ο υπουργός Μάκης Βορίδης απαντώντας στην Ολομέλεια σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βαρεμένου και της βουλευτού του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου.

Ειδικότερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανάφερε πως με την νομοθετική πρωτοβουλία που θα κατατεθεί την Δευτέρα, θα επιτραπεί στον ΕΛΓΑ «πρώτον, να καταβληθεί το 100% της αποζημιώσεως στους πληγέντες παραγωγούς του «Ιανού» και όχι με τα ποσοστά που ορίζει ο Κανονισμός του Οργανισμού και δεύτερον, να δοθεί -όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση- μια γενναία ενίσχυση στους πληγέντες, η οποία όμως θα έχει χαρακτήρα προκαταβολής».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα απόδοσης αυτών των αποζημιώσεων, ο κ. Μ. Βορίδης ανέφερε πως «οι προκαταβολές στους πληγέντες θα ξεκινήσουν να δίνονται από τα μέσα και περί τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ το σύνολο των αποζημιώσεων θα δοθεί από τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου του 2021». Σημειώνοντας, ότι εάν «πηγαίναμε με την κανονική προβλεπόμενη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και δεν επισπεύσουμε τις διαδικασίες, η προκαταβολή θα ήταν σε ποσοστό 65% που θα δινόταν τον Ιούνιο του 2021, ενώ το υπόλοιπο 35% τον Δεκέμβριο του 2021».

Ο υπουργός Μάκης Βορίδης, ανέφερε ότι οι ζημιές από τον «Ιανό», οι οποίες αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ και αυτές επειδή είναι αδύνατον να τις πληρώσει ο ΕΛΓΑ με τον προϋπολογισμό του, γι’ αυτό και στη νομοθετική πρωτοβουλία της Δευτέρας «ενδέχεται να υπάρξει μια ρύθμιση, όπου με άρτιο νομικά τρόπο και ο οποίος δεν δημιουργεί άλλα ζητήματα, θα προβλέπει την ενίσχυση του ΕΛΓΑ από το αποθεματικό και τον τακτικό προϋπολογισμό, όπως έχει εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ο υπουργός, επίσης, κάλεσε όσους έχουν υποστεί ζημίες που δεν εντάσσονται στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ , και αυτές αφορούν εγκαταστάσεις π.χ. στάβλους, αποθήκες και εξοπλισμό κ.λ.π, να εξατομικεύσουν τον φάκελό τους με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σε προγράμματα για να αποζημιωθούν.

Ερωτηθείς από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βαρεμένο σχετικά με τις «συνδεδεμένες» ποσότητες που πρέπει να παραδώσουν οι αγρότες για ν’ αποζημιωθούν, ο υπουργός Μάκης Βορίδης απάντησε ότι «σε περιπτώσεις καταστροφών δεν υπάρχει η απαίτηση της παραδόσεως των ελάχιστων ποσοτήτων που απαιτεί η “συνδεδεμένη” και αυτό θα ισχύσει παντού, σε όλες τις πληγείσες περιοχές».

Ειδικά για τους παραγωγούς ελαιών «Καλαμών», που ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι τους έχει εγκαταλείψει αβοήθητους και χωρίς στήριξη, ενώ είναι ένα εξαγώγιμο και δυναμικό εθνικό προϊόν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε πως «ήδη έχουμε ετοιμάσει μέτρο κρατικής οικονομικής ενίσχυσής τους, του οποίου η έγκριση (του αιτήματός μας) εκκρεμεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Εφετείου με την οποία απολύονται 14 γεωπόνοι – εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Ο κ. Μάκης Βορίδης εξήγησε ότι «η διοίκηση του ΕΛΓΑ δεσμεύεται από τις δικαστικές αποφάσεις και είναι υποχρεωμένη να τις εκτελέσει».

Αναφορικά, πάντως, με την ενίσχυση σε προσωπικό του ΕΛΓΑ, ο υπουργός είπε πως έχει ξεκινήσει με την απόφαση της 7ης Αυγούστου η πρόσληψη 157 προσώπων με συμβάσεις διάρκειας 8 μηνών. Επίσης, 78 γεωτεχνικών προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιπρόσθετες ανάγκες για τα περιφερειακά υποκαταστήματα, ενώ έχει εκκινήσει η διαδικασία για την πρόσληψη 5 ατόμων που αφορούν 2 άτομα με ειδικότητα την Πληροφορική και 3 άτομα διοικητικού – οικονομικού προσωπικού για την κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Μάκης Βορίδης, επίσης ανέφερε ότι στην νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί την Δευτέρα, ρυθμίζεται η δυνατότητα της καταβολής υπερωριών και αμοιβών όσων απασχολήθηκαν επιπροσθέτως σε εκτιμήσεις που κάνει ο ΕΛΓΑ για τις καταστροφές του «Ιανού».