Η νέα διαδικασία απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλογενείς αλλοδαπούς απασχόλησε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Εσωτερικών και η Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με τον βουλευτή και τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι με το προηγούμενο σύστημα πολιτογράφησης, κατά την οποία η πλήρωση των τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων διακριβωνόταν μέσω συνέντευξης, υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις και μεγάλη διακύμανση των ποσοστών αποδοχής των αιτήσεων ανάλογα με την επιτροπή πολιτογράφησης. Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, οφειλόταν διότι «είναι υποκειμενικό το στοιχείο που πρέπει να το διακριβώσεις, υποκειμενική η κρίση του αιτούντος, δύο υποκειμενισμοί που σωρεύονταν στη διαδικασία, προφανώς φέρνανε πάρα πολύ διαφορετικά αποτελέσματα».
Όπως εξήγησε, με το νέο σύστημα η διαδικασία της πολιτογράφησης έχει δύο φάσεις: Η πρώτη περιλαμβάνει τα κριτήρια του παραδεκτού της αίτησης, στην οποία διαπιστώνεται ότι είναι ενήλικας, ότι διαμένει νόμιμα στη χώρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και έχει λευκό ποινικό μητρώο. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τη διαπίστωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων πολιτογράφησης η οποία αποδεικνύει τον ισχυρό δεσμό του πολίτη με το κράτος και τους θεσμούς της ελληνικής Πολιτείας. Η διαπίστωση αυτού του δεσμού διακριβώνεται μέσω της εξεταστικής διαδικασίας.
Ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε ότι πολλά ερωτήματα που περιλαμβάνονται στην Τράπεζα Θεμάτων είναι δύσκολα να απαντηθούν ακόμα και από Έλληνες, καθώς και ότι το εισοδηματικό κριτήριο είναι υψηλό, με αποτέλεσμα πολλοί ενδιαφερόμενοι να μην μπορούν να υποβάλουν αίτηση πολιτογράφησης.
Επ’ αυτών, ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι τα ερωτήματα δεν μπαίνουν από το υπουργείο Εσωτερικών αλλά από επιτροπή καθηγητών, ενώ για το εισοδηματικό κριτήριο είπε ότι τέθηκε ο κατώτατος μισθός. Απαντώντας στο επιχείρημα ορισμένων ότι πολλοί αλλοδαποί δεν μπορούν να καλύψουν το εισοδηματικό κριτήριο διότι απασχολούνται με καθεστώς αδήλωτης εργασίας, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι δεν μπορούμε να επιβραβεύουμε την «μαύρη» εργασία.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις αλλαγές που θεσπίζονται μέσω του νομοσχεδίου της Κοινωνίας των Πολιτών. Σύμφωνα με αυτές, καταργείται από τις ουσιαστικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης, η απαίτηση που αφορά στην ικανότητα του αλλοδαπού να συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, ενώ επανακαθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά πολιτογράφησης. Επίσης, προβλέπεται η διενέργεια προφορικής συνέντευξης (σήμερα είναι υποχρεωτική) μόνο σε περίπτωση αμφιβολιών ως προς τη συνδρομή ή μη της οικονομικής και κοινωνικής ένταξης του αιτούντος.