Το όνομα της χώρας είναι ξεκάθαρα Βόρεια Μακεδονία ξεκαθάρισε ο αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας για θέματα Δυτικών Βαλκανίων Γιόζιπ Γιουράτοβιτς, ο οποίος επέκρινε την προκλητική στάση της νέας προέδρου της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιοζίπ Γιουράτοβιτς έκανε την εκτίμηση ότι η αναζωπύρωση του ζητήματος της ονομασίας θα ζημιώσει την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Γιουράτοβιτς τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθεί να ισχύει, όπως ισχύει και η αλλαγή που έχει γίνει στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας. 

«Είναι ασφαλώς πολιτική ελευθερία της προέδρου, αν και προσωπικά δεν το θεωρώ καλό, καθώς έχει γίνει η συνταγματική αλλαγή και υπήρξε συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα. Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, αλλά νομίζω ότι αυτή η ενέργεια θα είναι μάλλον επιζήμια και σίγουρα δεν βοηθάει τη Βόρεια Μακεδονία στον δρόμο προς την ΕΕ», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η πρόεδρος της χώρας «μπορεί ρητορικά να λέει ό,τι θέλει, αλλά υπάρχει αλλαγή στο Σύνταγμα και το όνομα είναι ξεκάθαρα Βόρεια Μακεδονία».