Την ανάγκη για μια ριζική ενίσχυση της συλλογικής άμυνας της Δύσης επανέλαβε με κατηγορηματικό τόνο ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, προειδοποιώντας για τον αυξανόμενο κίνδυνο στρατιωτικής επιθετικότητας από τη Ρωσία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Μιλώντας στο Chatham House στο Λονδίνο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται ένα "τεράστιο άλμα" στις αμυντικές του ικανότητες, με τετραπλασιασμό των δυνατοτήτων στον αέρα και την αντιπυραυλική άμυνα. Παράλληλα, κάλεσε τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας να δεσμευτούν στην επερχόμενη σύνοδο της Χάγης για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ.
Νέα πρόταση κατανομής πόρων: 3,5% για «σκληρή» άμυνα, 1,5% για κυβερνοασφάλεια
Ο Ρούτε πρότεινε ένα νέο μοντέλο κατανομής των αμυντικών δαπανών, με το 3,5% να κατευθύνεται σε παραδοσιακά εξοπλιστικά και στρατιωτικά προγράμματα, και το υπόλοιπο 1,5% σε τομείς ευρύτερης ασφάλειας, όπως η κυβερνοάμυνα και οι υβριδικές απειλές. Αν και δεν προσδιόρισε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του σχεδίου, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως «κομβική στιγμή για τη Συμμαχία», τονίζοντας ότι ανταποκρίνεται στις γεωπολιτικές προκλήσεις της εποχής.
Η σκιά της Ρωσίας και οι πιέσεις των ΗΠΑ
Στην πιο αιχμηρή του αναφορά, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ προειδοποίησε: «Η Ρωσία θα μπορούσε να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ κατά του ΝΑΤΟ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», τονίζοντας πως όλες οι χώρες της Συμμαχίας πρέπει να εστιάσουν στην ανατολική πτέρυγα και να μην εφησυχάζουν.
Η πρόταση του Ρούτε εντάσσεται και στο πλαίσιο απορρόφησης των διαρκών πιέσεων από τις ΗΠΑ, και ιδίως από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένα απειλήσει με αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ αν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους συνεισφορές.