«Η Ρωσίαθέλει να αλλάξουν τα πρόσωπα στις κυβερνήσεις, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή», επεσήμανε η η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα θέματα Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει ευρωεκλογών.

Ειδικότερα, ανησυχίες για πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις ευρωεκλογές εξέφρασε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα θέματα Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Επίλογος» και τον Απόστολο Μαγγηριάδη.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως οι νέες τεχνολογίες οι κυβερνοεπιθέσεις αλλά και η ρωσική παρέμβαση είναι οι τρεις βασικοί κίνδυνοι στις επερχόμενες ευρωεκλογές και ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παρέμβουν ώστε να προλάβουν πιθανές επιρροές.

Οι ξένες επιρροές στην ΕΕ

«Πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα εποχή και ν’ αναπτύξουμε επαρκώς ένα ισχυρό σύστημα ενάντια στις επιθέσεις. Το τρίτο ζήτημα είναι οι ξένες επιρροές. Πρέπει ν’ αναφερθώ στη Ρωσία, καθώς χρειάζεται απεγνωσμένα ν’ αλλάξουν τα άτομα στις κυβερνήσεις, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή. Θέλουν να εκλεγούν νέα άτομα, που θα πουν ότι θα πάψουν να στηρίζουν την Ουκρανία. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Ο κύριος Πούτιν δεν θα στρώσει κόκκινο χαλί σε όσους πουν ότι θ’ αποσύρουν τη στήριξη. Θα ήταν ένα υπαρξιακό λάθος» είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, μίλησε για την κατάσταση στα ελληνικά ΜΜΕ υποστηρίζοντας πως βλέπει βελτίωση στην υιοθέτηση συγκεκριμένης νομοθεσίας, ενώ υπενθύμισε πως η Επιτροπή αξιολογεί αντικειμενικά την κατάσταση σε όλα τα κράτη-μέλη.

«Βλέπω μια βελτίωση. Σήμερα συζητούσα επίσης με την ειδική ομάδα για τα ΜΜΕ και έλαβα και επιβεβαίωση από τα ΜΜΕ ότι έχουν ληφθεί μέτρα. Βέβαια, για κάθε κράτος-μέλος όταν εμφανίζονται τραυματισμένοι ή δολοφονημένοι δημοσιογράφοι δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα υπόληψης» είπε μεταξύ άλλων.