Αισθητή μείωση στις προσφυγικές ροές καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβη Βολουδάκη. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο, η κ. Βολουδάκη απέδωσε την κάμψη και στις μη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών.

Όπως σημείωσε, η πρόσφατη αύξηση των ροών από τη Βόρεια Αφρική προς την Κρήτη οδήγησε στην ψήφιση της τροπολογίας που απαγορεύει την υποβολή αιτήσεων ασύλου από όσους εισέρχονται μέσω αυτής της διαδρομής. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για το επόμενο τρίμηνο.

Μόνιμη δομή στην Κρήτη, όχι μόνιμη παραμονή

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη δημιουργία μόνιμης δομής φιλοξενίας στην Κρήτη, η κ. Βολουδάκη διευκρίνισε:

«Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας μόνιμης κλειστής δομής, όχι όμως μόνιμης παραμονής. Οι μετανάστες θα διαμένουν προσωρινά, θα ταυτοποιούνται, θα υποβάλλονται σε υγειονομικό έλεγχο και στη συνέχεια θα μεταφέρονται σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως συμβαίνει και με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

Η ίδια υπογράμμισε ότι η κατασκευή της δομής απαιτεί χρόνο και πως δεν πρόκειται να γίνει χωρίς διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

Μέχρι τότε, έπειτα από συνεννόηση με τους δημάρχους Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και τον Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, αποφασίστηκε η συνέχιση της προσωρινής φιλοξενίας σε τρεις χώρους:

  • Στα Χανιά δεν θα αλλάξει κάτι, καθώς ήδη υπάρχει κατάλληλος χώρος.
  • Στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, θα προταθούν δύο νέοι χώροι, καθώς οι υφιστάμενοι κρίνονται ακατάλληλοι – είτε λόγω μεγέθους, είτε λόγω τοποθεσίας, είτε γιατί έχουν περάσει σε ιδιώτες.

Απάντηση στις επικρίσεις για «ακροδεξιά πρακτική»

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για σκληρή ή ακροδεξιά στάση στο μεταναστευτικό, η κ. Βολουδάκη τόνισε:

«Η προστασία των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας δεν είναι ακροδεξιά πολιτική, ούτε επιδέχεται μικροκομματική εκμετάλλευση».

Ανέφερε ότι η χώρα αντιμετώπισε το προηγούμενο διάστημα μια υβριδική εισβολή, με ροές ανάλογες με εκείνες του παρελθόντος στον Έβρο, και δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την προστασία της επικράτειας.

«Η τακτική που εφαρμόσαμε ακολουθείται ήδη από άλλες χώρες της Ε.Ε. και υιοθετήθηκε κατόπιν έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», υπογράμμισε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης παρουσίασε στο Συμβούλιο Υπουργών το νέο νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση και τις επιστροφές, το οποίο έγινε θετικά δεκτό από σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη.

«Το μεταναστευτικό δεν είναι μια προσωρινή κρίση, ήρθε για να μείνει. Χρειάζεται σοβαρή και εθνικά υπεύθυνη διαχείριση, με έκτακτες αποφάσεις όταν υπάρχουν έκτακτες συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα της σίτισης στις δομές

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Πλεύρη για τα γεύματα των μεταναστών, που προκάλεσαν αντιδράσεις, η κ. Βολουδάκη διευκρίνισε:

«Η σύμβαση για τη σίτιση λήγει και εξετάζεται εκ νέου. Θα προκηρυχθεί νέα σύμβαση για την επόμενη περίοδο, με επανεξέταση όρων και κόστους. Δεν σημαίνει αυτό ότι δεν θα παρέχεται η απαραίτητη σίτιση, αλλά θα εφαρμοστούν δημοσιονομικά αυστηρότερα κριτήρια, βάσει των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Τόνισε ότι η διαδικασία θα παραμείνει πλήρως νομικά και ηθικά κατοχυρωμένη, εντός του πλαισίου των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.