O Βόλος βρίσκεται κοντά σε μια ιστορική συμφωνία για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ενεργό και ιδιαίτερα ζωηρό παραμένει το ενδιαφέρον επενδυτών για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον Βόλο, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, από την γερμανική εταιρία «Next e.GO Mobile», στελέχη της οποίας, έβαλαν στο «στόχαστρο» την πόλη, εξετάζοντας παράλληλα τις περιπτώσεις της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, μεταξύ των τριών πόλεων, ο Βόλος φαίνεται να προηγείται με τους επενδυτές όμως, να μην έχουν ανοίξει ακόμη πλήρως τα χαρτιά τους. Συζητήσεις ωστόσο, αυτή την περίοδο, γίνονται με έμπειρα στελέχη στο χώρο των επενδύσεων στη χώρα μας και καταγράφονται τα υπέρ και τα κατά της κάθε πόλης, ενώ βοηθητικό ρόλο, στην όποια γενικότερη προσπάθεια, παίζει και το «Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο», όπου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξουσιοδοτημένος υπάλληλος βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία μαζί τους.

Η λύση της Κοζάνης- Πτολεμαΐδας φαίνεται να απομακρύνεται πλέον, παρότι είχε υπάρξει ειδική ρύθμιση της ΑΑΔΕ, με την οποία δίδονταν τα κίνητρα σε τέτοιες επενδύσεις, στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στην Π.Ε. Αρκαδίας, όπου μάλλον θα αναπτυχθούν τελικά, άλλους είδους επενδύσεις, καθώς το λιμάνι φαίνεται να παίζει τον πλέον καθοριστικό ρόλο.

Εφόσον τα σχέδια υλοποιηθούν και οι δηλώσεις γίνουν πράξη, η επένδυση που θα υλοποιήσει η Next e.Go Mobile –μέσω πλέον του Ομίλου ND Industrial* – θα αφορά παραγωγική δυνατότητα που θα ανέρχεται σε 30.000 έως 50.000 αυτοκίνητα ετησίως.

Η ταχύτητα με την οποία πάντως προχωρά η ιδέα της εξάπλωσης της εταιρείας, φαίνεται και από το γεγονός, ότι πριν λίγες ημέρες, ο ανεξάρτητος Γερμανός κατασκευαστής EV (Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020 ο ολλανδικός επενδυτικός όμιλος ND Industrial είναι αυτός που απέκτησε την πτωχευμένη από την πανδημία e.GO Mobile), άρχισε να ανοίγει τα καταστήματά του σε όλη την Ευρώπη με πρώτη στάση στο Ντίσελντορφ, πρωτεύουσα του πολυπληθέστερου κράτους της Γερμανίας. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, στόχος είναι η επένδυση να έχει ολοκληρωθεί την επόμενη διετία, ώστε το 2024 να ξεκινήσει η παραγωγή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων e.Go Life.

Σύμφωνα με το magnesianews.gr, πρόκειται για ένα πρότζεκτ που εφόσον υλοποιηθεί, αναμένεται να δημιουργήσει 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 5.500 έμμεσες, θα εξοπλίσει τη χώρα μας με τεχνογνωσία και ταυτόχρονα θα την αναδείξει στη διεθνή αγορά ως ένα από τα πρωτοπόρα ευρωπαϊκά κράτη στην ηλεκτρική κίνηση. Μέχρι τότε όμως, η ολλανδογερμανική εταιρεία θα διαθέτει στην ελληνική αγορά τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα μέσω δικτύου αντιπροσώπων που προετοιμάζει.

Έχει προταθεί συγκεκριμένος χώρος
Αξίζει να σημειωθεί, ότι την έκταση της εταιρείας ΤΕΟΚΑΡ ΑΒΕΕ καθώς και τις υποδομές της Α΄ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου υπέδειξε το Επιμελητήριο Μαγνησίας, μετά και το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και της γερμανικής εταιρείας Next e.GO SE για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα.

Στα πλεονεκτήματα της πρότασης συμπεριλαμβάνονται η ιδανική γεωγραφική θέση της περιοχής, η δυνατότητα συνδυασμένων μεταφορών, αλλά και η ύπαρξη του εξειδικευμένου τεχνικού και επιστημονικού δυναμικού της Μαγνησίας.

Ποια είναι η εταιρεία που ενδιαφέρεται
H Next e.Go αποτελεί μετεξέλιξη της εταιρείας e.Go η οποία ιδρύθηκε το 2015 από τον καθηγητή Dr. Günther Schuh, κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων, με έδρα το Άαχεν της Γερμανίας. Το 2020 η e.GO αντιμετώπισε προβλήματα ρευστότητας λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις του e.Go Life.

Τον Μάρτιο του 2020, η εταιρεία αναζήτησε δημόσια χρηματοδότηση και επενδυτές, χτυπημένη από τις καθυστερήσεις που προκαλούσε η πανδημία. Έτσι στις αρχές Απριλίου, η e.GO Mobile υπέβαλε αίτηση πτώχευσης και την 1η Σεπτεμβρίου ο ολλανδικός επενδυτικός όμιλος ND Industrial απέκτησε την e.GO Mobile).

Πηγή:newsit