Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε τη συγκρότηση ειδικής αντιπροσωπείας που θα αναλάβει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, στοχεύοντας στην επίτευξη μιας «δίκαιης ειρήνης». Η απόφαση δημοσιοποιήθηκε μέσω διατάγματος, καθώς οι συνομιλίες για μια προσωρινή εκεχειρία βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο.

Στην επιτροπή συμμετέχουν ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Αντρίι Γέρμακ, ο υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα, ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ και ο αναπληρωτής προσωπάρχης της προεδρίας Πάβλο Παλίσα. Οι τέσσερις αξιωματούχοι εκπροσώπησαν την Ουκρανία και στις πρόσφατες συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι καθυστερεί εσκεμμένα τις διαπραγματεύσεις, επιδιώκοντας να ενισχύσει τη στρατηγική της θέση στο πεδίο της μάχης πριν από οποιαδήποτε εκεχειρία.

Αναφορικά με το εδαφικό ζήτημα, ο Ουκρανός πρόεδρος το χαρακτήρισε «περίπλοκο» και τόνισε ότι απαιτεί λεπτομερή συζήτηση στο μέλλον. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ως ρωσικά τα κατεχόμενα εδάφη της.

Τέλος, σημείωσε πως δεν έχει σαφή εικόνα για τις συνομιλίες που διεξήγαγαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι με τη ρωσική πλευρά στη Μόσχα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διαβουλεύσεων.