Βολιβία: Την παρέμβαση ΟΗΕ και Πάπα ζητά ο Μοράλες

9
AΠΕ-ΜΠΕ

Την παρέμβαση του ΟΗΕ αλλά και του Πάπα Φραγκίσκου στην Βολιβία ζητά ο Evo Morales με συνέντευξή του στο Associated Press.

Μιλώντας από το Μεξικό όπου έχει καταφύγει μετά το πραξικόπημα, όπως το χαρακτηρίζει, επαναλαμβάνει πως είναι ακόμα ο πρόεδρος της χώρας μιας και η βουλή δεν έχει κάνει δεκτή την παραίτησή του που υπέβαλλε την Κυριακή μετά από εβδομάδες διαμαρτυριών που ακολούθησαν την επανεκλογή του.

«Η βουλή πρέπει να δεχθεί ή να απορρίψει την παραίτηση» λέει ο Morales που επί 14 χρόνια κυβερνά τη Βολιβία.

Υποστηρίζει πως υποχρεώθηκε σε παραίτηση χωρίς την απαραίτητη διαδικασία από τη γερουσία αν και οι επικριτές του απαντούν πως δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στο Σύνταγμα.  Δηλώνει διαθέσιμος να επιστρέψει στη Βολιβία αν αυτό θα συμβάλλει στην ομαλοποίηση της κατάσταση.

Η πολιτική αναλύτρια Kathryn Ledebur από την ΜΚΟ Andean Information Network στη Βολιβία που έχει ζήσει στη χώρα για περίπου 30 χρόνια, υποστηρίζει πως ο Morales δεν έχει άδικο.

«Η επιστολή παραίτησης πρέπει να παρουσιαστεί να εξεταστεί και στη συνέχεια να γίνει αποδεκτή κατά πλειοψηφία προτού τεθεί σε ισχύ» σημειώνει. Εκτιμά ότι ο Morales δεν θέλει να επιστρέψει ως πρόεδρος  αλλά ότι θέλει να τους παιδέψει.

Δύο μέρες μετά την άφιξή του στο Μεξικό, είπε στο πρακτορείο ότι φθάνουν σε εκείνον πληροφορίες πως βολιβιανές στρατιωτικές δυνάμεις σχεδιάζουν επανάσταση κατά των αξιωματούχων που τον υποχρέωσαν σε παραίτηση. Δεν έδωσε όμως περαιτέρω πληροφορίες. Δήλωσε δε σοκαρισμένος για την προδοσία του επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων.

Κάλεσε σε ηρεμία και διάλογο: «Θέλω να πω στους υποστηρικτές μου πως θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία αλλά με πολύ υπομονή και ειρηνικό τρόπο».

 

Ο γγ του ΟΗΕ Γκουτιέρες είπε την Πέμπτη ότι στέλνει στη Βολιβία ειδικό απεσταλμένο για να ενισχύσει τις προσπάθειες να βρεθεί ειρηνική λύση.

«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον ΟΗΕ» είπε από την πλευρά του Morales. Και πρόσθεσε πως θέλει την παγκόσμια κοινότητα να παρέμβει και να μην παρατηρεί απλώς, ίσως με τη συμβολή και της Καθολικής Εκκλησίας και «αν ο Πάπας Φραγκίσκος είναι απαραίτητος, τότε και με τη δική του συμβολή».

Υποστήριξε πως οι ΗΠΑ συνωμότησαν για το πραξικόπημα. Ο Morales βρισκόταν σε κόντρα με την Ουάσινγκτον επί μακρόν ενώ το 2008 έδιωξε την υπηρεσία κατά των ναρκωτικών από την Βολιβία.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Jeanine Αnez έχει αναγνωριστεί από πολλές χώρες αλλά είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη μάχη για την διοργάνωση νέων εκλογών.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα θα πρέπει να το κάνει αυτό σε διάστημα 90 ημερών. Ο Μοράλες διαθέτει πλειοψηφία 2/3 στο Κογκρέσο το οποίο ήδη μπλόκαρε την συνεδρίαση που η Anez είχε συγκαλέσει για να επισημοποιήσει το αίτημα της για την προεδρία.

 

Την ίδια ώρα υποστηρικτές του Morales διαδηλώνουν ζητώντας την επιστροφή του στη χώρα. Κατέφτασαν  από την Chapare την περιοχή όπου εξελέγη ο Morales προτού γίνει πρόεδρος της χώρας. Στρατιώτες τους εμπόδισαν να δράσουν σε γειτονική πόλη όπου τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα βρίσκονται σε συνεχή μάχη επί εβδομάδες.

Οι αντιδράσεις ξέσπασαν όταν ο Morales αρνήθηκε δημοψήφισμα το οποίο θα του απαγόρευε να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία. Η απαγόρευση αφορούσε τον ίδιο και ότι το κόμμα του.

Προηγήθηκε η ανακοίνωση ότι κέρδισε μια τέταρτη θητεία μετά την εκλογική αναμέτρηση της 20ης Οκτωβρίου για την οποία υπήρχαν υποψίες λαθροχειρίας.

 

 

 

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr