Η εταιρική διακυβέρνηση προσθέτει αξία στις επιχειρήσεις και δημιουργεί προϋποθέσεις για επιπλέον επενδύσεις υπογράμμισαν η Βιβή Χαραλαμπογιάννη, υφυπουργός Εσωτερικών, ο Γιάννης Φουστανάκης, διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ο Ιωάννης Αψούρης, γενικός διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών του ομίλου HELLENiQ ENERGY και μέλος στο Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης και η Ναταλία Θεοδούλου, Public Reforms Advisor του Growthfund, του Υπερταμείου, στη συζήτηση με τίτλο «Θεσμικές και επιχειρησιακές μεταρρυθμίσεις: Ο ρόλος της εταιρικής διακυβέρνησης». Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 1ου Growthfund Summit και τη συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Φώσκολος.
«Σκοπός μας δεν ειναι το Δημοσιο απλα να προσαρμοζεται στα νεα δεδομενα αλλα να καινοτομει, να πρωτοπορει και να δίνει το παράδειγμα και στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε η κα Χαραλαμπογιάννη, παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της λειτουργίας του Δημοσίου, όπως ο νέος τρόπος επιλογής των επικεφαλής των δημόσιων φορέων, την υιοθέτηση αρχών χρηστής διακυβέρνησης, όπως η αποτελεσματικότητα και η λογοδοσία των στελεχών και το σύστημα εσωτερικού ελέγχου.
Άσκηση αυτογνωσίας για την επιχείρηση η εταιρική διακυβέρνηση
«Ένας από τους τρόπους που μπορούμε να προσελκύσουμε Ξένες Αμεσες Επενδύσεις είναι η βελτίωση της διαφάνειας στη χώρα», σημείωσε ο Φουστανάκης, υπογραμμίζοντας ότι από το 2019 η κατάταξη της χώρας μας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς βελτιώθηκε κατά 16 θέσεις και πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στο 30% των χωρών με την καλύτερη βαθμολογία από 180 χώρες.
«Σίγουρα μένουν πολλά βήματα να γίνουν, αλλά είμαστε σε μια πολύ καλή πορεία, ώστε θεσμικοί επενδυτές και οι σύμβουλοί τους που κοιτούν τον παράγοντα διαφάνεια να διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός», δήλωσε.
«Δεν υπάρχει τίποτα φθηνότερο που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση για να προσδώσει αξία για την ίδια την εταιρεία και για τα ενδιαφερόμενα μέλη», υπογράμμισε ο κ. Αψούρης. «Η εταιρική διακυβέρνηση δεν είναι μια μηχανιστική διαδικασία συμμόρφωσης, είναι μια άσκηση αυτογνωσίας για την επιχείρηση. Προσπάθεια να αποδοθεί αξία για την εταιρεία», πρόσθεσε.
Τη σημασία της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης υπογράμμισε η κα Θεοδούλου. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε πρωτοβουλίες όπως η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας αλλά και η ενεργή συμμετοχή του Υπερταμείου στο Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης. «Οι επόμενες κινήσεις έχουν να κάνουν με την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπερταμείου, στο οποίο οι αρχές εταιρικής διακυβέρνησης για εμάς και τις θυγατρικές μας είναι από τους κύριους πυλώνες», πρόσθεσε.