Η 22η Μάη καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας από τα Ηνωμένα Έθνη το 1993 προκειμένου να υπογραμμίσει τη σημασία της ποικιλίας των ζωικών και φυτικών ειδών για την ανθρώπινη ύπαρξη και το ρόλο που διαδραματίζει για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας. 

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η βιοποικιλότητα έχει εξαιρετική σημασία για την ανθρώπινη υγεία, την οικονομία, την ευημερία και ως εκ τούτου οφείλουμε να την προστατεύσουμε. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προκαλέσει την απώλεια του 83% όλων των άγριων ζώων και το ήμισυ όλων των φυτών.

Στο σήμερα, η βιοποικιλότητα μειώνεται παγκοσμίως γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία. Τα 7,6 δισεκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,01% όλων των ζωντανών όντων κατά βάρος, αλλά η ανθρωπότητα έχει προκαλέσει την απώλεια του 83% όλων των άγριων θηλαστικών και των μισών από όλα τα φυτά.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ, υπάρχουν πέντε λόγοι για τους οποίους η βιοποικιλότητα υποστηρίζει τις οικονομίες και ενισχύει την ευημερία και έχει τη δυνατότητα να κάνει ακόμη περισσότερα.

  1. Η βιοποικιλότητα διασφαλίζει την υγεία και την επισιτιστική ασφάλεια

Εκατομμύρια είδη συνεργάζονται για να μας προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών και ζωικών προϊόντων που είναι απαραίτητα για μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή – αλλά απειλούνται όλο και περισσότερο.

Κάθε χώρα έχει αυτόχθονα προϊόντα – όπως άγρια ​​χόρτα και δημητριακά – που έχουν προσαρμοστεί στις τοπικές συνθήκες, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά στα παράσιτα και τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Στο παρελθόν, αυτό το προϊόν παρείχε πολύ απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά για τους τοπικούς πληθυσμούς. Δυστυχώς, ωστόσο, τα μεταποιημένα τρόφιμα και η δυσκολία πρόσβασης σε φαγητό έχουν οδηγήσει σε δίαιτες κακής ποιότητας. Ως αποτέλεσμα, το ένα τρίτο του κόσμου πάσχει από έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών.

Pixabay

  1. Η βιοποικιλότητα βοηθά στην καταπολέμηση των ασθενειών

Τα υψηλότερα ποσοστά βιοποικιλότητας έχουν συνδεθεί με την αύξηση της ανθρώπινης υγείας. Πρώτον, τα φυτά είναι απαραίτητα για φάρμακα. Για παράδειγμα, το 25% των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη ιατρική προέρχονται από φυτά τροπικών δασών, ενώ το 70% των φαρμάκων για καρκίνο είναι φυσικά ή συνθετικά προϊόντα εμπνευσμένα από τη φύση. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που ένα είδος εξαφανίζεται, χάνουμε ένα πιθανό νέο φάρμακο.

Δεύτερον, η βιοποικιλότητα έχει συνδεθεί με λιγότερες περιπτώσεις ασθενειών όπως η νόσος του Lyme και η ελονοσία. Ενώ η ακριβής προέλευση του ιού που προκαλεί το COVID-19 είναι ακόμη άγνωστη, το 60% των μολυσματικών ασθενειών προέρχεται από ζώα και το 70% των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών προέρχονται από την άγρια ​​φύση. Καθώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες καταπατούν τον φυσικό κόσμο, μέσω της αποψίλωσης και της αστικοποίησης, μειώνουμε το μέγεθος και τον αριθμό των οικοσυστημάτων. Ως αποτέλεσμα, τα ζώα ζουν σε στενές περιοχές μεταξύ τους και κοντά στον άνθρωπο, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση ζωονόσων.

Με απλά λόγια: περισσότερα είδη σημαίνει λιγότερη ασθένεια.

  1. Η βιοποικιλότητα ωφελεί τις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του World Economic Forum, περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ (44 τρισεκατομμύρια δολάρια) εξαρτάται σε μεγάλο ή μέτριο βαθμό από τη φύση. Πολλές επιχειρήσεις, επομένως, κινδυνεύουν λόγω της αυξανόμενης απώλειας της φύσης. Οι παγκόσμιες πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων με βάση υλικά φυσικής προέλευσης αξίζουν περίπου 75 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ φυσικά θαύματα όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι απαραίτητα για τα τρόφιμα και τον τουρισμό.

Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για την οικονομία να αναπτυχθεί και να γίνει πιο ανθεκτική διασφαλίζοντας τη βιοποικιλότητα. Κάθε δολάριο που δαπανάται για την αποκατάσταση της φύσης οδηγεί σε τουλάχιστον 9 δολάρια οικονομικά οφέλη. Επιπλέον, η αλλαγή των μεθόδων παραγωγής γεωργικών προϊόντων και τροφίμων θα μπορούσε να ξεκλειδώσει 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες έως το 2030, ενώ παράλληλα θα αποτρέψει κοινωνικές και περιβαλλοντικές βλάβες τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Pixabay

  1. Η βιοποικιλότητα παρέχει τα προς το ζην

Οι άνθρωποι αντλούν αξία 125 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τα φυσικά οικοσυστήματα κάθε χρόνο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τρεις στις τέσσερις θέσεις εργασίας εξαρτώνται από το νερό, ενώ ο γεωργικός τομέας απασχολεί πάνω από το 60% των φτωχών εργαζομένων στον κόσμο. Στον Παγκόσμιο Νότο, τα δάση είναι η πηγή επιβίωσης για περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια άτομα. Στην Ινδία, τα δασικά οικοσυστήματα συνεισφέρουν μόνο το 7% στο ΑΕΠ της Ινδίας, αλλά το 57% των μέσων διαβίωσης των αγροτικών ινδικών κοινοτήτων.

Τα οικοσυστήματα, επομένως, πρέπει να προστατεύονται και να αποκαθίστανται – όχι μόνο για το καλό της φύσης αλλά και για τις κοινότητες που εξαρτώνται από αυτά.

Αν και ορισμένοι φοβούνται ότι οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και η προστασία της φύσης θα μπορούσαν να απειλήσουν τις επιχειρήσεις, η «οικονομία αποκατάστασης» – η αποκατάσταση των φυσικών τοπίων – παρέχει περισσότερες θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι οι περισσότεροι από τους τομείς εξόρυξης, με τη δυνατότητα δημιουργίας ακόμη περισσότερων. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η οικονομία αποκατάστασης αξίζει 25 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και απασχολεί άμεσα περισσότερα από ό, τι οι βιομηχανίες άνθρακα, εξόρυξης, υλοτομίας και χάλυβα συνολικά.

  1. Η βιοποικιλότητα μας προστατεύει

Η βιοποικιλότητα κάνει τη γη κατοικήσιμη. Τα οικοσυστήματα βιοποικιλότητας παρέχουν λύσεις βασισμένες στη φύση που μας απαλλάσσουν από φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες και καταιγίδες, φιλτράρουν το νερό μας και αναγεννούν τα εδάφη μας.

Η εκκαθάριση άνω του 35% των παγκόσμιων μαγκρόβιων δασών για ανθρώπινες δραστηριότητες έχει θέσει όλο και περισσότερο τους ανθρώπους και τα σπίτια τους σε κίνδυνο από πλημμύρες και αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Εάν χάθηκαν τα σημερινά μαγκρόβια, 18 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι πλημμυρίζουν κάθε χρόνο (αύξηση 39%) και οι ετήσιες ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία θα αυξάνονται κατά 16% (82 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η προστασία και η αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι λύσεις που βασίζονται στη φύση θα μπορούσαν να παρέχουν το 37% του οικονομικού κόστους μετριασμού του CO2 που απαιτείται έως το 2030 για τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη εντός 2 ° C.