Νέο προκλητικό τρισδιάστατο βίντεο κοινοποίησε η τουρκική προεδρία με αφορμή τη Γιορτή της Δημοκρατίας της 29ης Οκτωβρίου υποστηρίζοντας πως το Αιγαίο είναι τουρκικό και αποθεώνοντας τον Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του «ΣΚΑΪ» Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, στο εν λόγω οπτικοακουστικό υλικό αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Το Αιγαίο είναι δικό μας. Στη Μεσόγειο υπάρχουμε εμείς. Τη Γαλάζια Πατρίδα τη χαράξαμε στις θάλασσές μας».

Στο επίμαχο βίντεο ακούγονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Ήμασταν ένας δικέφαλος αετός, ανοίξαμε τα φτερά μας στην ιστορία. Ριζώσαμε και γίναμε πλάτανος σε τρεις ηπείρους και σε επτά κλίματα. 

Στον αέρα είμαστε οι αετοί  που φοβίζουν τον εχθρό. Χαράξαμε στις θάλασσες μας την Γαλάζια Πατρίδα.

Το Αιγαίο είναι δικό μας. Στη Μεσόγειο υπάρχουμε εμείς.

Στη Μαύρη θάλασσα κυματίζει η περήφανη σημαία μας.

Xαίρε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μας οδηγείς στον Αιώνα της Τουρκίας. Χαίρε αιώνα της Τουρκίας»

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την Παρασκευή ο Ταγίπ Ερντογάν σε ένα νέο επικοινωνιακό σόου αναφέρθηκε στο σχέδιό του για το μέλλον της χώρας του.  Όπως είπε, ενόψει της συμπλήρωσης 100 ετών το 2023, η επιβολή του οράματός του προσλαμβάνει ιδιαίτερο νόημα. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία και την απόφασή του να μετατραπεί σε τζαμί αφήνοντας αιχμές και κατά της Δύσης συνολικά.

«Το γεγονός ότι ξανανοίξαμε την Αγία Σοφία, που ήταν όνειρο γενεών, ως τζαμί σύμφωνα με την ανάθεση του Φατίχ, είναι μια μεγάλη πρόκληση ενάντια στην παγκόσμια κηδεμονία» είχε πεί  προσθέτοντας πως «είναι μια αλήθεια σε αυτή την ιστορική περίοδο. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε κάθε πολίτη που στέκεται δίπλα μας. Τι λέει ο σουλτάνος της καρδιάς; “Αυτός που περπατά με αγάπη κουβαλάει τον κόσμο στην πλάτη του. Αυτός που περπατά χωρίς αγάπη κουβαλάει ένα πτώμα ως σώμα”. Ναι, φέραμε τη χώρα μας στους στόχους της περπατώντας με αγάπη αυτά τα 20 χρόνια, κάναμε το έθνος μας να πετύχει τα όνειρά του»

Παράλληλα, είχε ευχαριστήσει τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πνευματικό ηγέτη των «Γκρίζων Λύκων» και κυβερνητικό του εταίρο, υποστηρίζοντας πως  θα κάνει την Τουρκία μια από τις 10 μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο σε όλους τους τομείς. «Αυτή τη στιγμή που ο κόσμος αντιμετωπίζει νέες και ζωτικής σημασίας προκλήσεις, θέλουμε να κάνουμε ένα δυνατό ξεκίνημα στον νέο αιώνα της Δημοκρατίας μας με το πρόγραμμα του Αιώνα της Τουρκίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν σε μια εκδήλωση που συνδυάστηκε και με τον εορτασμό 99 χρόνων εγκαθίδρυσης της τουρκικής δημοκρατίας.

Επιπλέον, στη διάρκεια του λόγου του ο Ερντογάν είχε αναφερθεί σε εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται την Τουρκία και που επιχειρούν με διάφορα «οχήματα» τη διάσπασή της. Όπως είχε σημειώσει, στα 20 χρόνια διακυβέρνησής του δεν ήταν όλα ρόδινα και υπήρξαν δυσκολίες, όμως, όπως ο ίδιος σχολίασε αυτή τη στιγμή είναι έτοιμος για έναν νέο «αιώνα της Τουρκίας» στον οποίο η χώρα του θα γίνει μια από τις 10 μεγαλύτερες δυνάμεις του πλανήτη…

«Ελπίζουμε, με την υπερηφάνεια της 99ης επετείου της Δημοκρατίας μας, θα χαράξουμε τον αιώνα της Τουρκίας στην εθνική μας μνήμη Μπήκαμε στον 19ο αιώνα μετά από μια επίθεση που ήθελε να βάλει τέλος στην 900χρονη ύπαρξή μας στα εδάφη της Ανατολίας όσοι ήθελαν να θάψουν το έθνος μας στην ιστορία μαζί με το οθωμανικό κράτος, αυτή τη φορά δεν μας αντιμετώπισαν άμεσα όπως στο Τσανάκκαλε ή στο Κουτ’ούλ Αμαρέ. Επιχείρησαν να εισβάλουν στην Ανατολία χρησιμοποιώντας το όχημα» ήταν η σχετική αναφορά του.