«Η Ευρώπη, αυτή η κόρη με τους "ευρείς οφθαλμούς", όπως δηλοί και το όνομά της, το οποίο είναι ελληνικό, έχει χάσει τον προσανατολισμό της και επιβάλλεται να επιστρέψει στον Ανθρωπισμό» επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου η υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βίκυ Φλέσσα. 

Η Βίκυ Φλέσσα υπογράμμισε την ανάγκη για συνέργειες και κοινές προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών στα κράτη-μέλη και θεωρεί ότι η ίδια θα μπορούσε να προσφέρει έργο στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, γιατί αυτός είναι «τα καλά, τα ... κυριακάτικά μας ρούχα στην Ελλάδα». Άλλωστε όπως επισήμανε «ο πολιτισμός έρχεται από το μέλλον, όπως και οι ανθρωπιστικές επιστήμες, και έχει κοινή ετυμολογική ρίζα με την πολιτική και τους πολίτες».  

Θεωρείτε ότι οι αξίες που ενέπνευσαν κάποτε τους ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτές που ακόμη τήν διαπνέουν, ή νομίζετε ότι πρέπει κάτι να αλλάξει στον πυρήνα της ΕΕ, ώστε να προσδιορίζει σε διαφορετική βάση και τις πολιτικές της; 

Είναι πολύ καίριο το ερώτημά σας και χαίρω ιδιαιτέρως, που θέτετε αυτό το ζήτημα στην αρχή κιόλας της συνομιλίας μας. Θα ήθελα να θυμηθούμε ότι ο αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ο Ζαν Μονέ, προς το τέλος του βίου του είχε εξομολογηθεί δημοσίως ότι εάν ξεκινούσε τώρα το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης το εφαλτήριο δεν θα ήταν η οικονομία αλλά ο πολιτισμός. 

Η αλήθεια είναι ότι στον δημόσιο ευρωπαϊκό λόγο δεν έχει θέση ο πολιτισμός και δυστυχώς, η Ευρώπη, αυτή η κόρη με τους «ευρείς οφθαλμούς», όπως δηλοί και το όνομά της, το οποίο είναι ελληνικό, έχει χάσει τον προσανατολισμό της και επιβάλλεται να επιστρέψει στον ανθρωπισμό. 

Αυτή είναι μία επιστροφή, πού συνιστά πρόοδο, και αυτό ήταν το θέμα της επιστημονικής ημερίδας που διοαργάνωσα και συντόνισα την Δευτέρα 27 Μαΐου στο Ωδείο Αθηνών. Σε αυτήν την πολύ σημαντική εκδήλωση με την συμμετοχή της ακαδημαϊκής, πνευματικής και επιστημονικής διανόησης, παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο οποίος εστίασε στον χαιρετισμό του την ανάγκη ο ελληνισμός και ο χριστιανισμός να βρούν τον δρόμο τους στην Ευρώπη, διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις, που πρέπει να αναληφθούν στην Ευρώπη. 

Σαράντα πέντε ακαδημαϊκοί και επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής γλωσσολογίας κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτης Κριμιζής, ο καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών στο ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών, καθηγητής στο Harvard Παναγιώτης Ροϊλός, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, ο ακαδημαϊκός καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης, η καθηγήτρια ιστορίας Μαρία Ευθυμίου, ο ακαδημαϊκός καθηγητής παιδιατρικής και ενδοκρινολογίας Γεώργιος Χρούσος και άλλοι εξέχοντες επιστήμονες συμφώνησαν στην επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουν τα κλασικά γράμματα στα ευρωπαϊκά σχολεία, για να έχει ανθρωπιά το μέλλον με την τεχνητή νοημοσύνη και να αναγνωρισθεί επισήμως ως παγκόσμια γλώσσα η ελληνική στους διεθνείς οργανισμούς. 

Επίσης, να διεκδικήσουμε την ίδρυση μία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κλασικών Γραμμάτων στην πατρίδα μας,,να συγκλίνουμε στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό σύστημα, βελτιώνοντας τα σχολεία μας και να διδάσκεται εξ απαλών ονύχων σε όλα τα ευρωπαϊκά σχολεία μάθημα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, προκειμένου να σφυρυλατηθεί η ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα. 

Επιπλέον, να αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον με την αρχή του «αυτοπεριορισμού» μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στον τομέα της πρόνοιας και της ψυχικής υγείας, να προστατεύσουμε την ευαλωτότητα του ανθρώπου, την προσχολική ηλικία με ευρωπαϊκά κονδύλια για υποδομές και στήριξη των νέων οικογενειών αλλά και την τρίτη ηλικία για την βελτίωση της ζωής των ηλικιωμένων, καθώς επίσης και για πρόσβαση δωρεάν σε προγράμματα για την ψυχική υγεία. 

Αυτές είναι μερικές από τις πολύ σημαντικές προτάσεις και δράσεις, που αναφέρθηκαν από τους ακαδημαϊκούς και τους επιστήμονες στην επιστημονική ημερίδα διάρκειας επτά ωρών, από την οποία προέκυψαν ωφέλιμα συμπεράσματα. Κοινός στόχος μας είναι, εάν μέ εκλέξουν οι Ελληνίδες και οι ΄Ελληνες ως εκπρόσωπό τους στο Ευρωκοινοβούλιο, να εργαζόμαστε από κοινού σε επιστημονικές ομάδες, για την διατύπωση των εκάστοτε προτάσεων και παρεμβάσεων στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Το ΕΛΚ είναι και αναμένεται να αναδειχθεί και πάλι, ισχυρότερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου επίσης προβλέπεται άνοδος της ακροδεξιάς. Πώς θα μπορούσε η ΝΔ που είναι μέλος αυτής της ευρωομάδας να μετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της «επόμενης μέρας» για την Ευρώπη ώστε να αντιμετωπιστούν τάσεις ριζοσπαστικοποίησης; 

Με συνέργειες στο Ευρωκοινοβούλιο και κοινές προτάσεις, οι οποίες σκοπεύουν στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών στις χώρες κράτη-μέλη. 

Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, αν εκλεγώ, θα επιδιώξω να ενισχυθεί με ευρωπαϊκά προγράμματα και μέσα από την εκπαίδευση των νέων ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, ο οποίος σημαίνει κοινές ευρωπαϊκές αξίες με θεμέλια την αρχαία ελληνική σκέψη, το ρωμαϊκό δίκαιο και τον χριστιανισμό. 

Αυτές είναι οι ψυχικές συντεταγμένες των κατοίκων της. Οφείλουμε να τίς θυμηθούμε και να επενδύσουμε πολιτικά και οικονομικά σε αυτές, για να αναχαιτίσουμε τον λαϊκισμό, την πόλωση και την παρακμή. Επιστροφή στον άνθρωπο και την κλασική παιδεία. 

Με αυτόν τον τρόπο θα γαλουχήσουμε και τους νέους φιλέλληνες στην Ευρώπη. Φρονώ ότι αυτή είναι η καταλληλότερη στρατηγική. 

Σε ποιους τομείς νομίζετε ότι μπορείτε να προσφέρετε έργο αν εκλεγείτε ευρωβουλευτής; 

Θα ήθελα αν με εμπιστευτούν οι Ελληνίδες και οι Ἐλληνες, καθώς πρόκειται για μία πανελλαδική εκλογική διαδικασία με σταυρό, και με επιλέξουν να τούς εκπροσωπήσω στο Ευρωκοινοβούλιο τα επόμενα πέντε χρόνια, να μού δοθεί η ευκαιρία να αναδείξω τον ελληνικό πολιτισμό. Αυτός είναι τα καλά, τα... κυριακάτικά μας ρούχα στην Ελλάδα. Να πασχίσω για ευρωπαϊκά προγράμματα βιωματικής μάθησης, να αγαπήσει η νέα γενιά της Ευρώπης τη χώρα μας σε θερινά σχολεία, σε ευρωπαϊκούς αγώνες, θεατρικούς και λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, προκειμένου να στηριχθεί και να αναπτυχθεί οικονομικά η ελληνική περιφέρεια, να μην ξενιτεύονται οι νέοι άνθρωποι. 

Να σχεδιάσουμε κοινό βιβλίο ευρωπαϊκής ιστορίας όχι με τους ευρωπαϊκούς πολέμους, αλλά επί τη βάσει του κοινού μας πολιτισμού, να ιδρυθούν ευρωπαϊκά παρατηρητήρια για την βιοηθική και την τεχνητή νοημοσύνη, να επανέλθουν οι ανθρωπιστικές επιστήμες, διότι τίς χρειαζόμαστε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, να δοθεί έμφαση και να υπάρξουν πολιτικές για την προσχολική ηλικία, εκεί όπου τίθενται τα θεμέλια του μετέπειτα βίου μας, αλλά και να φροντίσουμε και τα άλλα... άκρα της ζωής μας, τα χρόνια της ωριμότητας. Δεδομένου και του δημογραφικού προβλήματος, οφείλουμε να διασφαλίσουμε το μέλλον των νέων οικογενειών, αλλά και να εγγυηθούμε το ευ ζην και το ευ πράττειν των ανθρώπων, η πείρα των οποίων είναι πολύτιμη, για να πορευθούμε στο μέλλον. 

Επίσης, σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να μού δοθεί η ευκαιρία να αποδείξω ότι μπορείς να πορευθείς και στην πολιτική, που είναι ένα πεδίο εξίσου σκληρό, όπως η τηλεόραση, μέ σωφροσύνη και αφοσίωση στους στόχους, με εργατικότητα, φιλότιμο και εντιμότητα. 

Μπορεί ο πολιτισμός να καλύψει την αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας να πείσει τους ευρωπαϊκούς λαούς για την αξία της ενωμένης Ευρώπης και με ποιον τρόπο; 

Ο πολιτισμός έρχεται από το μέλλον, όπως και οι ανθρωπιστικές επιστήμες, και έχει κοινή ετυμολογική ρίζα με την πολιτική και τους πολίτες. Και αλίμονο στους πολιτικούς, που δεν αντιλαμβάνονται ιδιαίτερα, μάλιστα, εδώ, στην Ελλάδα την δύναμη αυτού του υπερόπλου… Κυρίως, οφείλουμε να εμπνεύσουμε στους κατοίκους και τη νέα γενιά της Γηραιάς Ηπείρου μας ότι η Ευρώπη είναι το λίκνο του πολιτισμού του κόσμου. 'Οταν μιλάμε για Δύση στην πραγματικότητα αναφερόμαστε στο φως της οικουμένης, η Ευρώπη είναι η ελευθερία του λόγου, τα δικαιώματα, η φιλοσοφία, η τέχνη, ο άνθρωπος. Δεν είναι ομάδες γραφειοκρατών και προνομιούχων αξιωματούχων. Αν αφουγκραστούμε την «βουή των πλησιαζόντων γεγονότων», όπως γράφει και ο Καβάφης, η Ευρώπη και οι αξίες της θα είναι το τιμόνι στο μέλλον της ανθρωπότητας. Αν όχι, τότε σε βάθος χρόνου το λίκνο του πολιτισμού θα μετατραπεί σε τάφο. 

Τί κρατάτε από την εμπειρία της υποψηφιότητάς σας στις προηγούμενες ευρωεκλογές και ποιες θεωρείτε ότι είναι οι ιδιαιτερότητες αυτής της εκλογικής αναμέτρησης; 

Σε προσωπικό επίπεδο την αγάπη του κόσμου για την τηλεοπτική μου συμβολή στον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού με τις συνεντεύξεις, που έκανα «Στα Άκρα» στην ΕΡΤ με εξέχουσες προσωπικότητες της επιστήμης, της τέχνης, της θεολογίας και της φιλοσοφίας από την Ελλάδα και τον κόσμο. Επίσης, την αγάπη των Ελλήνων για την γλώσσα μας, έτσι όπως διατυπώνεται με τα συγχαρητήρια που μάς δίνουν για τη γλωσσική εκπομπή, που επιμελούμεθα και παρουσιάζουμε με τον καθηγητή γλωσσολογίας και δάσκαλό μου κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη «Σε προσκυνώ, γλώσσα» στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων. Μέ συγκινεί βαθιά και μέ τροφοδοτεί αυτή η αναγνώριση της εκπαιδευτικής και πολιτιστικής προσφοράς από την πλευρά των τηλεθεατών-πολιτών. Οι ιδιαιτερότητες αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, όπως τίς αντιλαμβάνομαι, έχοντας περιοδεύσει στην Ελλάδα και κυρίως στην περιφέρεια, είναι η λαχτάρα των ανθρώπων να βελτιωθεί η καθημερινότητά μας, να αντιμετωπισθεί η ακρίβεια, να έχουμε καλύτερα σχολεία, νοσοκομεία, δομές πρόνοιας, πολιτισμό στον καθημερινό μας βίο, ψυχική ανθεκτικότητα και ένα αίσθημα εθνικού οράματος για το μέλλον. Θα επιμείνω στην θέση μου και δεν πρόκειται για ελιτισμό: O ελληνικός πολιτισμός είναι για την πατρίδα μας η γενεσιουργός δύναμή της για οικονομική ανάπτυξη και πρόκειται για μονόδρομο. Όταν ενστερνιστούμε αυτήν την αρχή και χαράξουμε στρατηγική αντίστοιχη, τότε η Ελλάδα μας θα αποκτήσει την θέση που τής αξίζει όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.