«Βατερλό» στη βιολογική γεωργία

248

Τα δραματικά λάθη, που έχουν συμβεί στα δυο προγράμματα της βιολογικής γεωργίας και βιολογικής κτηνοτροφίας, επεσήμαναν τρεις βορειοελλαδίτες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιώργος Γεωργαντάς (Κιλκίς), ο Τάσος Δημοσχάκης (Έβρου) και ο Δημήτρης Κυριαζίδης (Δράμας), στρέφοντας τα πυρά τους κατεξοχήν στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Αποστόλου – Τσιρώνη.

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από τους 630 αιτούντες, μπήκαν μόλις 30 στο μέτρο. Σημείωσε ότι μία ολόκληρη αγορά που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη βιολογική καλλιέργεια σίτου κινδυνεύει να καταρρεύσει και σημείωσε ότι υπάρχει δραματικός αποκλεισμός καλλιεργητών, που είναι κοντά σε Natura «με λάθη της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας» κι «ενός συγκεκριμένου υφυπουργού» (φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τον αναπληρωτή πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη).

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης παραδέχτηκε ότι δόθηκαν κονδύλια αλλά, όπως είπε, «υπάρχουν κι αδικίες» και τόνισε ότι «όποιος δουλεύει κάνει και λάθη». Για το ίδιο θέμα κατηγόρησαν την κυβέρνηση κι οι βουλευτές της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης επισημαίνοντας ότι προκηρύχθηκε το πρόγραμμα αλλά έμειναν απέξω χιλιάδες παραγωγοί, οι οποίοι βρέθηκαν σε αδυναμία, καθώς μία σειρά από καλλιέργειες κρίθηκαν μη επιλέξιμες. Μάλιστα οι βουλευτές της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης υποστήριξαν ότι ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης- φωτογραφίζοντας τον Ευάγγελο Αποστόλου ( αντίθετα ήταν πολύ προσεκτικός ως προς τη δική του Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας) ταλαιπωρώντας τους βιοκαλλιεργητές.

Ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης ανέφερε ότι δόθηκαν επαρκείς πόροι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης αλλά παραδέχτηκε ότι υπήρξε πρόβλημα στην κατανομή τους και στην απορρόφησή τους. Σημείωσε ότι θα έρθει ένα νέο πακέτο πόρων ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να αρθούν οι όποιες αδικίες έχουν σημειωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατανομή των πόρων έχει προκαλέσει την μήνιν και κυβερνητικών βουλευτών και το θέμα έχει φτάσει ως τον πρωθυπουργό.

Την ίδια στιγμή πάντως, στα έδρανα της Βουλής ήταν κατά σύμπτωση κι ο τέως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος σημείωσε ότι το πρόγραμμα 2014-20 σχεδιάστηκε το 2013 όταν δεν ήταν ακόμη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι θα έπρεπε να είναι πιο γενναίοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και προανήγγειλε ότι θα κάτσει πολλά χρόνια στην αντιπολίτευση.