Αμέσως μετά την είσοδο του νομοσχεδίου προς διαβούλευση ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μίλησε στο «Μανιφέστο» για τα σχέδια της κυβέρνησης στη μάχη της φοροδιαφυγής: «Φοροδιαφυγή σημαίνει αθέμιτος ανταγωνισμός, θέλουμε να μην αδικούνται οι συνεπείς, οφείλουμε να καταπολεμήσουμε τη μικρή και μεγάλη φοροδιαφυγή», ξεχωρίζουμε από τα λόγια του Βασίλη Σπανάκη. «Θα μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος αισθητά και δεσμευόμαστε ότι θα καταργηθεί εντός δύο ετών» λέει και κλείνει τη συνομιλία μας με μια σπουδαία είδηση: «Στόχος μας είναι η αύξηση του επιδόματος ανεργίας για αυτούς που έχουν δουλέψει πολλά χρόνια και έχουν πληρώσει πολλές εισφορές στο παρελθόν». 

Κύριε υφυπουργέ, πώς απαντάτε στην κριτική που δέχεστε για το φορολογικό νομοσχέδιο που προωθείτε; Επεξεργάζεστε διορθώσεις και ποιες; 

Από τη στιγμή που βγήκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τροποποιήσεις, ενσωματώσεις σημαντικών προτάσεων και σχολίων. Η τεκμαρτή φορολόγηση, δηλαδή ο εναλλακτικός τρόπος προσδιορισμού του φόρου, σίγουρα είναι η τελευταία και έσχατη λύση. Αλλά αυτό που πρέπει να παραδεχθούμε είναι ότι υπάρχει μικρή και μεγάλη φοροδιαφυγή που οφείλουμε να καταπολεμήσουμε και σημαντικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Αυτό το οποίο εμείς θέλουμε να φέρουμε είναι κοινωνική δικαιοσύνη και να χτίσουμε μία ξεκάθαρη σχέση μεταξύ κράτους και πολίτη. Εχουμε μπροστά μας την πλήρη εικόνα και πρέπει να τη δούμε με δικαιοσύνη. Υπάρχουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, όλοι αυτοί που παλαιότερα τους αποκαλούσαμε «υποζύγια». Γι’ αυτό ισχυρίζομαι ότι ο φορολογούμενος πρέπει να αντιμετωπίζεται καλόπιστα και να έχει επιλογές. Να επιβραβεύεται η συνέπεια και να μην αμβλύνονται φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη την τετραετία που πέρασε μείωσε 50 φόρους και στο νομοσχέδιο που φέρνουμε θα μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος αισθητά και δεσμευόμαστε ότι θα καταργηθεί εντός δύο ετών. Ναι, υπάρχουν προβληματισμοί από ελεύθερους επαγγελματίες που είναι εύλογοι και είμαστε εδώ για να τους συζητήσουμε και να τους αντιμετωπίσουμε. Θα ακούσουμε στο πλαίσιο της διαβούλευσης τις προτάσεις, τις απόψεις, τις επιμέρους παρατηρήσεις και επιστημονικών φορέων και των πολιτών. Ταυτόχρονα ξεκινά και η συζήτηση για τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης. 

Οι συνεπείς ελεύθεροι επαγγελματίες αντιδρούν καθώς θεωρούν ότι αδικούνται. Διαφωνείτε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει οριζόντια μέτρα; 

Δεν είναι οριζόντιος ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αλλωστε τα τεκμήρια είναι μαχητά. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που χρειάζονται ξεχωριστή αντιμετώπιση. Ταυτόχρονα αξιοποιούνται περαιτέρω οι ψηφιακές τεχνολογίες, τα ψηφιακά εργαλεία για διασταυρώσεις, επεκτείνεται η χρήση POS, τα ψηφιακά τιμολόγια, το mydata. Στόχος μας ο περιορισμός της φοροδιαφυγής για να έχουμε και μια ακόμη μείωση φορολογικών συντελεστών. Θα το πω όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται:ηκυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σεβόμαστε και τιμούμε συνολικά τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως και όλους τους εργαζόμενους στη χώρα μας. Αναγνωρίζουμε τις καθημερινές και αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ελεύθερος επαγγελματίας. 

Πού θα κατευθυνθούν τα χρήματα, εφόσον καταφέρετε να τα εισπράξετε, από τη μείωση της φοροδιαφυγής; 

Ολες οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην αύξηση των εισπράξεων από το κράτος από παράνομη δραστηριότητα, όπως είναι η φοροδιαφυγή. Παράνομη και το κυριότερο βαθιά αντικοινωνική. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να κατευθύνει την αύξηση των εσόδων που περιμένουμε σε ακόμα περισσότερες και σημαντικές παρεμβάσεις στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας. Αυτό είναι το βασικό μέλημάμας και μακριά από εμάς οποιαδήποτε λογική στοχοποίησης επαγγελματικών ομάδων. 

Πάντως η καταπολέμηση και ο εντοπισμός του μαύρου χρήματος είναι δουλειά της εκάστοτε κυβέρνησης. Να έχει τους απαιτούμενους και αναγκαίους ελεγκτικούς μηχανισμούς προκειμένου να εντοπίζει τους φοροφυγάδες. Είστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν γίνει επί των ημερών σας; 

Η φορολογική δικαιοσύνη και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Μπορώ να σας πω και κάτι από προσωπική εμπειρία, στη μάχη για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής κανείς ποτέ δεν είναι ευχαριστημένος. Πάντα υπάρχει το καλύτερο, πάντα ανακαλύπτεις κάποιες άλλες εστίες φοροδιαφυγής που δημιουργούνται και πάντα αναπροσαρμόζεις τα εργαλεία ελέγχου που διαθέτεις. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μια διαρκής υπόθεση και όποιος πει «τα καταφέραμε, εδώ τελειώσαμε» δεν γνωρίζει από φορολογικά. Δεν χρειάζεται εφησυχασμός. Η ΑΑΔΕ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.Εχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα και θα κάνει και άλλα.Και προς αυτήν την κατεύθυνση, τόσο την κυβέρνηση όσο και την ΑΑΔΕ, θα μας βοηθήσουν τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία. Θα τα αξιοποιήσουμε. Θα προχωρήσουμε μπροστά! Το οφείλουμε στους Ελληνες πολίτες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων πληρώνει κανονικά τους φόρους που τους αναλογούν. Φυσικά και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των αποτελεσμάτων και λειτουργίας του φοροελεγκτικού μηχανισμού. 

Εχετε υπολογίσει το έκτακτο βοήθημα των Χριστουγέννων; Ποιοι θα είναι δικαιούχοι; 

Να θεωρείτε δεδομένο, πως εάν η εκτέλεση του Προϋπολογισμού το επιτρέπει –και μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι θα υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο εάν δεν προκύψει κάτι έκτακτο– η κυβέρνηση θα στηρίξει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους χαμηλοσυνταξιούχους και άλλους, ενόψει και των επικείμενων Χριστουγέννων. Η πορεία των φορολογικών εσόδων εξαιτίας αφενός της καλής πορείας και της οικονομίας και ειδικά του τουρισμού, αλλά και αφετέρου της ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης εξαιτίας ελέγχων αλλά και χρήσης των POS, συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά υπερβαίνοντας τους στόχους που έχουν τεθεί. Θέλω να υπογραμμίσω στο σημείο αυτό ότι όποια κίνηση και να γίνει, προφανώς γίνεται πάντα κατόπιν μιας ασφαλούς εισήγησης γιατί η χώρα μας έχει καταφέρει μέχρι τώρα να δίνει τα περισσότερα χρήματα σε συνάρτηση πάντα με το ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη χώρα για την αντιμετώπιση της εισαγόμενης κρίσης, χωρίς να υποθηκεύει με την πολιτική της, όπως έγινε από άλλους πολιτικούς χώρους στο παρελθόν, τις επόμενες γενεές. 

Εχετε προαναγγείλει νέα μέτρα υπέρ των ευάλωτων. Θα περιλαμβάνουν έκτακτα επιδόματα, φοροελαφρύνσεις; 

Οπως σας είπα, εάν η εκτέλεση του Προϋπολογισμού έχει το κατάλληλο δημοσιονομικό περιθώριο, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε μια βεντάλια ενισχύσεων υπέρ των ευάλωτων. Αυτό που έχει πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι πάντοτε εξαντλούμε τις δυνατότητες που έχουμε με βάση τις εισηγήσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και όταν υπάρχει το οτιδήποτε, τότε ανακοινώνεται αρμοδίως. Ο στόχος είναι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τους πολίτες. Και το έχουμε αποδείξει. Πάνω από 40 δισ. ευρώ δόθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, πάνω από 13 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Να σας πω δε επιπλέον ότι, εν τω μεταξύ, μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα λάβουν εισοδηματικές ανάσες με την καταβολή πέντε έκτακτων και μόνιμων παροχών, πέραν της ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων. Είναι το Market Pass 2, οι αγρότες μας θα εισπράξουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2023, έχουν ήδη ξεκινήσει οι αιτήσεις για το YouthPass και δικαιούχοι είναι περίπου 200.000 νέοι και νέες ηλικίας 18 και 19 ετών, οι οποίοι και θα λάβουν 150 ευρώ έως τις 10 Δεκεμβρίου, έχει ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους έως τις 8 Δεκεμβρίου 2023 καιέως τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης, ενώ αναπροσαρμόζεται κατά 8% το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 225.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Και μην ξεχνάτε ότι από 1ης Ιανουαρίου 2024 «ξεπαγώνουν» οι τριετίες. Σπεύσαμε και το κάναμε περίπου δύο με δυόμισι χρόνια νωρίτερα. Το βασικό κριτήριο για να πάρουμε αυτήν την απόφαση ήταν η ακρίβεια και η ανάγκη να ενισχύσουμε τα εισοδήματα των εργαζομένων υπό τις ακραίες συνθήκες που ζούμε σήμερα σε συνδυασμό με τη μείωση του δείκτη ανεργίας. Να σας θυμίσω ότι την τελευταία τετραετία δημιουργήθηκαν πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας. 

Γιατί χρειάστηκε να γίνουν αλλαγές στο επίδομα ανεργίας; Θα μειωθούν οι κατηγορίες δικαιούχων και από πότε θα ισχύσει ο νέος τρόπος υπολογισμού του επιδόματος; 

Οταν έρθει η ώρα θα γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό για το θέμα αυτό που είναι πολύ σοβαρό. Το υπουργείο μετά από μελέτη επεξεργάζεται το θέμα αυτό με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αρχές του 2024 θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θέλουμε το επίδομα ανεργίας να γίνει πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό. Οφείλουμε και θέλουμε το επίδομα ανεργίας να διασυνδεθεί με τον ασφαλιστικό και εργασιακό βίο του κάθε εργαζόμενου. Δεν θα μειωθεί το επίδομα ανεργίας. Στόχος μας είναι η αύξηση του επιδόματος ανεργίας για αυτούς που έχουν δουλέψει πολλά χρόνια και έχουν πληρώσει πολλές εισφορές στο παρελθόν. 

Τελικώς θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους; 

Περίπου 750.000 συνταξιούχοι θα λάβουν, για δεύτερη φορά μέσα στο 2023, το επίδομα προσωπικής διαφοράς. Ωστόσο, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακόμα με ακρίβεια το ποσοστό της αύξησης των συντάξεων, καθώς αυτό είναι σε άμεση συνάρτηση με τις εκτιμήσεις του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Το ποσοστό της αύξησης που θα είναι σίγουρα πάνω από 3% είναι το μισό του αθροίσματος του ποσοστού του πληθωρισμού και του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης της φετινής χρονιάς. Με τη μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων, η αύξηση για τους συνταξιούχους θα είναι πάνω από 3%, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε φορά που βγαίνουν τα οριστικά στοιχεία θα γίνεται και η αναπροσαρμογή σε σχέση με την αύξηση της προηγούμενης χρονιάς. Πέρυσι, δόθηκε αύξηση 7,75%, αλλά με βάση τις τελικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Πάντως, η πλειοψηφία των συνταξιούχων ή θα πάρει αύξηση ή το επίδομα προσωπικής διαφοράς.