Κορυφώθηκαν τη Δευτέρα οι εκδηλώσεις τιμής για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Ψαρών από τους Οθωμανούς, στις 22 Ιουνίου 1824. Τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του το απόγευμα του Σαββάτου στη Μαύρη Ράχη τόνισε ότι τα Ψαρά με την αυτοθυσία των ηρωϊκών κατοίκων του στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα μέχρι τις μέρες μας και πρόσθεσε:
«Τα Ψαρά έχουν ένα πολύ πλούσιο και ένδοξο παρελθόν, έχουν παρόν και πιστεύω ακράδαντα ότι θα έχουν και ένα ευοίωνο μέλλον. Πιστεύω στις εγγενείς μας δυνάμεις, στους ανθρώπους μας, είτε αυτοί κατοικούν στα Ψαρά, είτε κατοικούν εκτός Ψαρών». «Ο καθένας από το μετερίζι που έχει ταχθεί ας συμβάλλει με όποιες δυνάμεις έχει για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας. Το χρωστάμε στους προγόνους μας, αλλά και στις επόμενες γενιές των Ψαριανών και των Ελλήνων. Και σε αυτό πρωτοστατεί η κυβέρνησή μας, που αποδεικνύει στην πράξη, καθημερινά ότι είμαστε δίπλα σε κάθε δήμο, σε κάθε πολίτη σε κάθε σημείο της χώρας. Εργαζόμαστε μαζί και διεκδικούμε τα καλύτερα για την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές. Συνεχίζουμε να γράφουμε ιστορία για την οποία τα παιδιά μας θα είναι υπερήφανα» σημείωσε.
Το πρωί του Σαββάτου, ο υφυπουργός Εσωτερικών προήδρευσε συσκέψεως στο δημαρχείο Ψαρών, συμμετέχοντος του δημάρχου Κώστα Βρατσάνου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Εξετάσθηκαν ζητήματα που αφορούν το ιστορικό νησί των Ψαρών καθώς και χρονίζουσες εκκρεμότητες. Ο Βασίλης Σπανάκης εξήγησε τις δυνατότητες που δίνονται με τα σύγχρονα εργαλεία στήριξης και ενίσχυσης των δήμων και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις προσπάθειες που καταβάλει το τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο για την επίλυση προβλημάτων αλλά και την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων σε ένα ρευστό περιβάλλον.
Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Βασίλης Σπανάκης συμμετείχε στην πορεία μνήμης από τα Ψαρά στη Μαύρη Ράχη μαζί με τον βουλευτή Χίου της ΝΔ και εκπρόσωπο του προέδρου της Βουλής, πρώην υπουργό Νότη Μηταράκη, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη, τον αρχηγό Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχο Πολυχρόνη Κουλούρη, τον δήμαρχο Ψαρών Κώστα Βρατσάνο και κατοίκους του νησιού. Ακολούθησε ο πανηγυρικός εσπερινός και το τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος.
Ο Βασίλης Σπανάκης αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε μεταξύ άλλων: «Το νησί των Ψαρών γέννησε ένδοξους γνωστούς και άγνωστους ήρωες. Ένας από τους πιο επιφανείς ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ο οποίος έγινε διάσημος για τις επιτυχημένες πυρπολήσεις των τουρκικών πλοίων είναι ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο οποίος κατάφερε την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο το 1822, κατά τη διάρκεια της οποίας σκότωσε και τον ναύαρχο Καρά Αλή. Η δράση του αναμφισβήτητα έδωσε μεγάλη ώθηση στον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς αγωνιστές. Οι ανώνυμοι αγωνιστές επίσης διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση. Τα Ψαρά ήταν γνωστά για την ισχυρή ναυτική τους δύναμη και οι κάτοικοι του νησιού συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα. Αν και η ταυτότητα πολλών από αυτούς δεν έγινε ποτέ γνωστή, οι προσπάθειές τους συνέβαλαν καθοριστικά στην απελευθέρωση».
Την Κυριακή το πρωί ο υφυπουργός Εσωτερικών παρακολούθησε τη δοξολογία για το Ολοκαύτωμα των Ψαρών στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσών Μάρκος. Ακολούθησε τρισάγιο στον χώρο που υπήρχε που υπήρχε η οικία του Κωνσταντίνου Κανάρη και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων. Το βράδυ, απόλαυσε μαζί με τους κατοίκους των Ψαρών τη συναυλία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού.