«Η επόμενη κρίση είναι σίγουρο ότι θα έρθει, γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε έτοιμοι». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από το συνέδριο του Economist «The Seventh Sustainability Summit for SE Europe and the Mediterranean».
«Οι άνθρωποι παράγουν σήμερα περισσότερες κρίσεις από αυτές που μπορούμε να επιλύσουμε» ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση, ο Βασίλης Κικίλιας.
Βασίλης Κικίλιας: «Μιλάμε για κλιματική αλλαγή και για βιωσιμότητα αλλά δεν είμαστε εκεί»
Και πρόσθεσε: «Μιλάμε για κλιματική αλλαγή και για βιωσιμότητα αλλά δεν είμαστε εκεί. Είμαστε στην κλιματική κρίση και ορισμένοι επιστήμονες κάνουν ήδη λόγο για κλιματική κατάρρευση αν δεν δράσουμε άμεσα». Όπως είπε, σε αυτήν την προσπάθεια «πρέπει όλοι να είμαστε μαζί». Μιλώντας για τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές στον ελλαδικό χώρο (πλημμύρες στη Θεσσαλία, φωτιές στη Ρόδο), υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των μελλοντικών ακραίων καιρικών φαινομένων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα υπόλοιπα κράτη – μέλη πρέπει να γίνεται μαζί με την ΕΕ. «Χρειάζεται ενότητα και συντονισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και έφερε ως παράδειγμα τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή σε χώρες του Βορρά, οι οποίες θεωρούνται «δυνατές» και περισσότερο «ανθεκτικές».
Διαβάστε ακόμα: Σκυλακάκης στο συνέδριο του Economist: Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διεθνούς δικαίου - Εξαιρετική η συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έδωσε έμφαση στη σημασία της πρόληψης, η οποία συνδέεται με τη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών. «Είναι ένας τρόπος να μειωθούν οι συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων» είπε. Στη συνέχεια, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην προστασία ανθρώπινων ζωών, τη σωστή προετοιμασία, την ανθεκτικότητα των υποδομών και την επαρκή ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού.
Βασίλης Κικίλιας: «Έχουμε μόνο μία επιλογή: Να δεχτούμε τα πράγματα ως έχουν ή να σηκωθούμε και να παλέψουμε»
«Έχουμε μόνο μία επιλογή: Να δεχτούμε τα πράγματα ως έχουν ή να σηκωθούμε και να παλέψουμε, μειώνοντας το αποτέλεσμα των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές» ξεκαθάρισε ο Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι ήδη η Ελλάδα τρέχει το εθνικό πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ», το οποίο προβλέπει αγορά αεροπλάνων και ελικοπτέρων, καθώς και ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στην πρόληψη φυσικών καταστροφών μέσω της ενσωμάτωσης drones, αισθητήρων και καμερών. Το συνολικό ύψος των σχετικών διαγωνισμών αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ.
Λιγότερη γραφειοκρατία για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι το βάρος πρέπει να πέσει και στην απλοποίηση των διαδικασιών για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο βαθμό. «Η επόμενη κρίση θα έρθει. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας» προειδοποίησε, υπογραμμίζοντας ότι «η συνέργεια μεταξύ καινοτομίας και διαχείρισης καταστροφών» διαδραματίζει «κομβικό ρόλο στην οικοδόμηση ανθεκτικών κοινωνιών, μειώνοντας το ανθρώπινο και οικονομικό αποτύπωμα» από τις φυσικές καταστροφές.
Και έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη απομάκρυνση 25.000 ανθρώπων από τη Ρόδο εν μέσω δασικών πυρκαγιών, καθώς και τη συνδρομή στους χιλιάδες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας μετά το σαρωτικό πέρασμα του Daniel. «Είναι το βασικό κλειδί στο τι πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση και ένας αποτελεσματικός κρατικός μηχανισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το «πόσο καλά ή πόσο άσχημα τα πήγε η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών», ο Βασίλης Κικίλιας απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση, εστιάζοντας εκ νέου στη σημασία της πρόληψης και της αποτελεσματικής διαχείρισης. Όπως είπε, την περίοδο της πανδημίας η Ελλάδα, «αν και τη θεωρούσαν μια φτωχή χώρα που δεν έχει τα μέσα να τα καταφέρει», πέτυχε να αυξήσει τις ΜΕΘ. «Το ζητούμενο είναι να σώζουμε όσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές μπορούμε στις δυσκολίες» επανέλαβε.
Και συνέχισε, τονίζοντας: «Στη Βόρεια Ευρώπη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε χώρες που θεωρούνται ανθεκτικές στις φυσικές καταστροφές και δυνατές οικονομικά. Συνέβη και θα ξανασυμβεί, γιατί αυτό δημιουργεί το κλίμα σήμερα».
«Το κλίμα δεν είναι όπως πριν από 10 χρόνια. Πρέπει να ανταποκριθούμε. Μαθαίνουμε και προσπαθούμε να γίνουμε πιο ανθεκτικοί. Ποτέ δεν θα πω ότι όλα έγιναν τέλεια. Πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο και ένα σύστημα το οποίο απλοποιεί τις διαδικασίες, οδηγώντας στη μέγιστη δυνατή συνεργασία» κατέληξε ο Βασίλης Κικίλιας στο συνέδριο του Economist για τη βιωσιμότητα.