Στα ερωτήματα που εγείρονται γύρω από το νέο βιντεοληπτικό υλικό που προσκόμισε στον εφέτη ειδικό ανακριτή η εταιρεία Interstar, που έχει αναλάβει τη φύλαξη των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ, απαντά στο «Μανιφέστο» ο πληρεξούσιος δικηγόρος της ιδιωτικής εταιρείας, Βασίλης Καπερνάρος.

«Το υλικό που προσκομίσαμε στον ανακριτή είναι το υλικό που βρήκαμε μετά από ενδελεχέστατη έρευνα που έκανε η εταιρεία, με σκοπό να βοηθήσουμε τη διενέργεια της έρευνας που έχει αναλάβει ο εφέτης ανακριτής», αναφέρει ο κ. Καπερνάρος στην εφημερίδα και εξηγεί τι ακριβώς απεικονίζει το υλικό που προσκόμισε στον δικαστικό λειτουργό:

«Το υλικό αυτό αφορά σε τρία βίντεο που δείχνουν την πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας από τον Πλαταμώνα και κάτω, στα τρία σημεία (σ.σ.: σήραγγα Πλαταμώνα, είσοδος και έξοδος σήραγγας Τεμπών) που αναφέρονται στην έκθεση παράδοσης-κατάσχεσης που δώσαμε στον κ. ανακριτή».

Πρόκειται για τρία βίντεο, όπως διευκρινίζει ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας security, που «κατέβασε» από το Επιχειρησιακό Κέντρο Λειτουργίας χειριστής του κέντρου στις 2 και 9 Μαρτίου 2023, δηλαδή λίγες ημέρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, τα οποία δεν εστάλησαν στον ανακριτή, καθότι δεν ζητήθηκαν από τον ίδιο στην τότε παραγγελία του.

Μάλιστα, ο κ. Καπερνάρος διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για ανάκτηση διαγραμμένων βίντεο, αλλά για τα αυτούσια που κατέβασε υπάλληλος, τα οποία στη συνέχεια διατήρησε σε σκληρό δίσκο της εταιρείας.

«Τα βίντεο δεν είναι προϊόν ανάκτησης, τα βίντεο κατέβηκαν σε σκληρό δίσκο του υπολογιστή του κέντρου και αποθηκεύτηκαν εκεί, εντός δεκαπενθημέρου πριν πραγματοποιηθεί η επανεγγραφή στον σκληρό δίσκο του καταγραφικού στο ΚΕΠ Ραψάνης και στη νότια σήραγγα Πλαταμώνα. Γιατί αυτά τα βίντεο προέρχονται από εκεί. Ο σκληρός δίσκος του κέντρου δεν είναι επανεγγράψιμος, ό,τι βίντεο κατεβαίνει, μένει και φυλάσσεται εκεί αποθηκευμένο. Μόνο οι σκληροί δίσκοι των καταγραφικών είναι επανεγγράψιμοι και τηρούν αρχεία για δεκαπέντε μέρες βάσει νομοθεσίας», απαντά ο γνωστός ποινικολόγος και εξηγεί πώς έγινε η συλλογή του επίμαχου υλικού: «Το κατέβασμα των βίντεο αυτών έγινε μέσω απομακρυσμένης ιντερνετικής σύνδεσης του υπολογιστή του επιχειρησιακού κέντρου με τα εν λόγω καταγραφικά του ΟΣΕ».

Στην ερώτηση του «Μανιφέστο», γιατί η εταιρεία βρήκε τώρα αυτό το υλικό, ενώ στην παραγγελία του εφέτη ειδικού ανακριτή είχε απαντήσει ότι οι δίσκοι, όπου αποθηκεύονται οι λήψεις από τις κάμερες ασφαλείας, ήταν επανεγγράψιμοι και το υλικό από τη φόρτωση και τη διέλευση της αμαξοστοιχίας ήταν διαγραμμένο, ο κ. Καπερνάρος ήταν κατηγορηματικός:

«Δεν υπάρχει γιατί τώρα. Το πρώτο κρίσιμο δεκαπενθήμερο, γιατί ανά δεκαπενθήμερο –τόση είναι η διάρκεια από τον νόμο διατήρησης κάθε υλικού– δεν ζητήθηκε υλικό από την εταιρεία. Ο πραγματογνώμονας εμφανίστηκε μετά το πέρας του δεκαπενθημέρου, άρα το υλικό αυτό δεν ζητήθηκε. Η εταιρεία δίνει πάντοτε, αμέσως ό,τι της ζητείται. Σύμφωνα με τον νόμο και σύμφωνα με αυτά που υποχρεούται να κάνει. Η εταιρεία προσφέρει υπηρεσία στην ΟΣΕ ΑΕ και όλο αυτό είναι περιουσιακό υλικό της ΟΣΕ ΑΕ. Η εταιρεία λοιπόν ως άμεση ενεργούσα τη βιντεολήψη όλων αυτών των περιστατικών ό,τι ζητείται, απαντάται και δίνεται αμέσως».

Όπως αναφέρει ο πληρεξούσιος δικηγόρος της εταιρείας φύλαξης των υποδομών του ΟΣΕ, και τα τρία βίντεο που παρέδωσε στο δικαστικό λειτουργό συνοδεύονται από αναλυτική έκθεση.

«Στην έκθεση παράδοσης και κατάσχεσης, στην οποίαν προέβην αυτοβούλως η εταιρεία δι’ εμού, ως πληρεξουσίου της δικηγόρου, εξηγώ τα πάντα. Και ήδη το υλικό είναι στη διάθεση όσων ενδιαφέρονται από την προηγούμενη Πέμπτη, οιοσδήποτε ενδιαφερόμενος δικονομικά, όπως οι κατηγορούμενοι και οι δικηγόροι τους, αλλά και η πολιτική αγωγή, μπορούν να πάρουν αντίγραφα των δικογράφων από τον κ. εφέτη ανακριτή», αναφέρει σχετικά ο κ. Καπερνάρος και καλεί όποιον αμφισβητεί το υλικό, να το ερευνήσει με δικά του μέσα:

«Απαντώ σε μια αόριστη θέση και λέω ότι όποιος θέλει μπορεί να πάρει αντίγραφα και να πάει σε ένα εργαστήριο, όπου θέλει, και κυρίως στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ή στη Γάνδη, ή οπουδήποτε αλλού, να ερευνήσει αν αυτά που λέει είναι βάσιμα ή αοριστολογία». Να σημειωθεί, ότι τη γνησιότητα των βίντεο αμφισβητούν οι συγγενείς των θυμάτων.

«Έχουμε υποχρέωση»

«Όλοι έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε στη διενέργεια αυτής της έρευνας για τόσο σημαντικά θέματα», επισημαίνει ο Βασίλης Καπερνάρος, συμπληρώνοντας ότι «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Αυτό είναι το βίντεο που είδαν και έστειλα στον ανακριτή ως είχαμε υποχρέωση».

Ο κ. Καπερνάρος μίλησε για το καθήκον των νομικών προς αναζήτηση της αλήθειας και τη συνδρομή στην ανακριτική έρευνα, υπενθυμίζοντας ότι ακριβώς το ίδιο έπραξε και στην τραγωδία του Ματιού.

«Εγώ υπερασπίζομαι πολλές οικογένειες θυμάτων και τραυματιών στο Μάτι. Τέσσερα χρόνια τουλάχιστον έκανε να ολοκληρωθεί η ανάκριση. Φτάσαμε στο δικαστήριο μετά από πέντε χρόνια. Εγώ εισέφερα νέα στοιχεία για λογαριασμό της εντολέα μου, της Βαρβάρας Φύτρου, που έχασε τα δύο της παιδιά και τον σύζυγό της στη φωτιά. Με τη δική μας εισφορά έγινε έγκληση και κάθεται κατηγορούμενος κάποιος που δεν του είχαν αποδώσει κατηγορίες οι τρεις εισαγγελείς που είχαν αναλάβει προκαταρκτικά την εξέταση. Στην πορεία έγινε αυτό, μετά τον πρώτο χρόνο. Βρήκαμε στοιχεία, τα δώσαμε και επεκτάθηκε η κατηγορία και σε άλλα πρόσωπα και είναι κατηγορούμενοι σήμερα», ανέφερε σχετικά ο κ. Καπερνάρος, ο οποίος δηλώνει μέσα από την εφημερίδα ότι είναι στη διάθεση του ανακριτή και της δικαιοσύνης να παράσχει εξηγήσεις και διευκρινίσεις για τα νέα στοιχεία που εισέφερε, τα οποία κρίνονται ως πολύ σημαντικά από τον διενεργούντα την έρευνα για τα Τέμπη.