Λουκέτο και πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβλήθηκε σε γνωστό μπαρ στην Κηφισιά το οποίο το βράδυ της Τρίτης (5/5) σέρβιρε take away κοκτέιλς προκαλώντας συγχρωτισμό, όπως συνέβη και στο Βόλο, στη συνοικία των Παλαιών, όπου εκατοντάδες άτομα, νεαρής κυρίως ηλικίας, απολάμβαναν το ποτό τους.

Σύμφωνα με το protothema.gr, οι υπεύθυνοι του εν λόγω μπαρ επικοινώνησαν την υπηρεσία take away ποτά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποτέλεσμα μέσα σε λίγη ώρα να προκληθεί συγχρωτισμός καθώς δημιουργήθηκε ουρά, ενώ όσοι παραλάμβαναν την παραγγελία τους (κοκτέιλς σε πλαστικό ποτήρι) κάθονταν στον περιβάλλοντα χώρο για να τα απολαύσουν.

Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει παρέμβαση της αστυνομίας κατόπιν ενημέρωσης από τον δήμαρχο της Κηφισιάς. Οι αστυνομικοί, μάλιστα, αναζήτησαν και τον υπεύθυνο του μπαρ για να τον οδηγήσουν στο αυτόφωρο αλλά δεν τον εντόπισαν. Το νέο μαθεύτηκε πολύ γρήγορα καθώς στιγμιότυπα ανέβαιναν από τους πελάτες στα προφίλ τους σε Facebook και Instagram με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις.

Έντονη ανησυχία – εστία υπερμετάδοσης του ιού τα υπαίθρια πάρτι

Στο μεταξύ έντονη ανησυχία προκαλούν τα υπαίθρια πάρτι, αλλά και τα φαινόμενα συγχρωτισμού σε καφέ μπαρ, για την διασπορά του covid-19. Οτιδήποτε ξεφεύγει από το μέγεθος τάξης -συναθροίσεις έως 10 ατόμων- με παράλληλη τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας «δυνητικά είναι εστία υπερμετάδοσης του ιού», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

«Θέλω να πιστεύω ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Το σύνολο του πληθυσμού ανταποκρίνονται στις οδηγίες», είπε και επανέλαβε με έμφαση ότι ο ιός υπάρχει ακόμα στην κοινότητα και τέτοιες ανεξέλεγκτες συναθροίσεις μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη μετάδοση και θα είναι και πολύ δύσκολη η ιχνηλάτηση σε αυτή την περίπτωση. «Αν υπάρχει κρούσμα σε ένα τόσο μεγάλο γκρουπ ανθρώπων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και να περιοριστούν εγκαίρως τα περιστατικά». Ο Γκίκας Μαγιορκίνης προσθέτει ότι γεγονότα υπρμετάδοσης είδαμε στην Αυστρία όπου μολύνθηκαν μέχρι και 1.000 άτομα και τονίζει ότι στο συγκεκριμένο ιό “αρέσουν” οι συγκεντρώσεις των ανθρώπων και μεταδίδεται πολύ εύκολα σε τέτοιες συνθήκες».

 Ενεργοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί

” Άτυπα πάρτι και συγχρωτισμός έξω από καφέ-μπάρ με το πρόσχημα της take away διάθεσης ποτών, απλά απαγορεύονται», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προειδοποιώντας ότι ενεργοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους προς τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και εφαρμογής των νόμων. Προσέθεσε ότι οι συστάσεις για αποφυγή του συγχρωτισμού βασίζονται σε πραγματικά και επιδημιολογικά δεδομένα με πραγματικούς κινδύνους εξάπλωσης του ιού και της νόσου σημειώνοντας πως «είναι κρίμα, πάλι, κάποιοι λίγοι να παίζουν με την προσπάθεια των πολλών» και τόνισε: «Ο ιός είναι εδώ, ανάμεσά μας, και αν κάποιοι αδιαφορούν και για τον ιό και για τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν, η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να πάρει μέτρα».