Βαρβιτσιώτης: «Προσδοκούμε από την Ευρώπη ισχυρή καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης»

97

«Από την Ευρώπη, αυτό που προσδοκούμε είναι μία ισχυρή πολιτική δήλωση. Και η ισχυρή πολιτική δήλωση θα έχει να κάνει με τη σταθερότητα στη λεκάνη της Μεσογείου, για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αποφεύγονται κινήσεις, οι οποίες πυροδοτούν εντάσεις και συγκρούσεις, έστω κι αν αυτές είναι στο διπλωματικό επίπεδο. Βεβαίως, αυτό το οποίο θα πρέπει να περιμένουμε, είναι μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του RealFM και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου και τον Αντώνη Δελλατόλα.

«Πάμε με μία σκληρή ατζέντα να θέσουμε όλο αυτό το πλαίσιο και να ενημερώσουμε τους εταίρους μας για το τι συμβαίνει, αλλά ακόμα περισσότερο να ζητήσουμε να υπάρχει μια ομόφωνη θέση και καταδίκη. Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα ήταν σε αυτήν την κατεύθυνση. Τώρα, περιμένουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή από όλους τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ, να επικυρώσουν αυτή τη φρασεολογία, αυτή τη δήλωση και να την κάνουν κομμάτι των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», σημείωσε, με αφορμή τη συμμετοχή του στο αυριανό (10/12) Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, που θα προετοιμάσει τα συμπεράσματα εν όψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη (12/12) και την Παρασκευή (13/12).

Συμπλήρωσε, δε, ότι «εμάς δεν μας ενδιαφέρει να στρατιωτικοποιήσουμε την οποιαδήποτε διπλωματική κρίση με την Τουρκία» και ότι «κανέναν από τους δύο δεν ευνοεί το οποιοδήποτε θερμό επεισόδιο» γιατί, όπως εξήγησε, η Τουρκία θα απομονωθεί πλήρως από τον ευρωπαϊκό περίγυρό της, και ότι η στρατιωτικοποίηση των διπλωματικών κρίσεων μας έχει διδάξει ιστορικά ότι δεν έγινε πάντοτε με τους καλύτερους όρους.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr