Σχετικά με τις διαδικασίες επαναπατρισμού των Ελλήνων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ1 και τον δημοσιογράφο Γιάννη Δάρρα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, μετά από συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν ήδη επαναπατριστεί περισσότεροι από 1000 συμπολίτες μας, ενώ όσοι είναι εγκλωβισμένοι σε χώρες εκτός ΕΕ καλούνται να επικοινωνούν με τις κατά τόπους ελληνικές πρεσβείες. Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως «η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τις πρεσβείες μας, με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και τις αεροπορικές εταιρίες, ώστε να επιστρέψουμε τους εγκλωβισμένους». Παράλληλά, κάλεσε τους Έλληνες που βρίσκονται εντός ΕΕ και υπάρχουν εμπορικές πτήσεις «να μην περιμένουν» και εφόσον το επιθυμούν να επιστρέψουν, να κλείσουν τα εισιτήρια τους και να το κάνουν άμεσα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός επανέλαβε ακόμη την επιτακτική ανάγκη αυτοπεριορισμού και παραμονής τους σε καραντίνα 14 ημερών όσων επιστρέφουν. «Να μην πάνε να δουν γονείς και φίλους», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ανέφερε πως σχετικά με την Κύπρο υπάρχουν 280 συμπολίτες μας που θέλουν να επιστρέψουν. «Βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με την ελληνική πρεσβεία και παρά την μειωμένη συχνότητα αεροπορικής σύνδεσης, πιστεύουμε πως στις επόμενες ημέρες θα επαναπατριστούν», συμπλήρωσε.