Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μίλησε στον ρ/σ «Θέμα 104,6 FM». Επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως η «Τουρκία θέλει να παίζει με όρους αλά κάρτ. Αυτό όμως δεν γίνεται αποδεκτό ούτε από την ΕΕ ούτε από τις ΗΠΑ». Καθώς και ότι «κάποιοι επενδύουν στην μπαχαλοποίηση της πολιτικής ζωής και στη λογική του φόβου. Δεν θα τους περάσει!»
Συγκεκριμένα, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε: «Στις διερευνητικές επαφές θέλαμε να υπάρχει ένα πεδίο διαλόγου με την Τουρκία, θέλαμε να πέσουν οι τόνοι της προκλητικότητας. Και θέλαμε η Τουρκία να είναι αντικείμενο των συζητήσεων της Ευρώπης ώστε τα ελληνοτουρκικά να τα βλέπουμε σε ένα πρίσμα ευρωτουρκικών σχέσεων και όχι ως διμερές πρόβλημα.
Και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαρκώς πλέον η Τουρκία είναι το λήμμα στο οποίο υπάρχει η μεγαλύτερη συζήτηση και η μεγαλύτερη προετοιμασία ανάμεσα στους ηγέτες. Και στο θέμα των μεταξύ μας σχέσεων, υπάρχουν οι διερευνητικές επαφές με όλες αυτές τις δυσκολίες. Καλώς ή κακώς δεν είναι εύκολη η συνεργασία, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη δυσπιστία και πολύ μεγάλη ένταση αφού βλέπουμε ότι κάθε φορά που είναι να έρθουν στις διερευνητικές επαφές ακούμε και κάποιους λόγους όξυνσης και προκλητικότητας από την τουρκική πλευρά.
Η Τουρκία και ο κ. Ερντογάν έχουν αποφασίσει να παίξουν έναν διαφορετικό ρόλο στο διεθνές πεδίο. Θέλουν να γίνουν αποδεκτοί ως μία αυτόνομη γεωπολιτική δύναμη, η οποία θα μπορεί να παίζει με τους κανόνες a la carte. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε από την Ε.Ε. , ούτε καλλιεργεί κλίμα σταθερότητας στον παραδοσιακό σύμμαχο της Τουρκίας αλλά και δικό μας ,στις ΗΠΑ.
Από τον Αύγουστο το μόνιμο θέμα στα ευρωπαϊκά συμβούλια είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας και η αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, δείχνει ότι δεν μπορεί να το βλέπει ως ένα διμερές θέμα στο οποίο θα μπορεί να παίξει το παιχνίδι των εύκολων προκλήσεων. Μία διεθνοποίηση του θέματος ανεβάζει το κόστος της οποιασδήποτε εμπλοκής.
Το γεγονός ότι καθίσταται ευρωτουρκικό ανεβάζει και το οικονομικό κόστος της οποιαδήποτε επιθετικής πολιτικής από πλευράς της Τουρκίας. Το να προκαλέσουν το οποιοδήποτε επεισόδιο είναι κάτι το οποίο ζυγίζει πλέον στις τουρκικές αρχές…πράγμα που κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει αλλά είναι η επιλογή που φαίνεται να υπάρχει ως πρώτη στο τραπέζι.
Το επόμενο επεισόδιο είναι αυτό που θα παιχτεί στις Βρυξέλλες στις 25 και 26 Μαρτίου και έχει σχέση με τη συζήτηση που θα γίνει άλλη μία φορά για το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Το γεγονός ότι πάμε από ευρωπαϊκό συμβούλιο σε ευρωπαϊκό συμβούλιο και συζητάμε το λήμμα Τουρκία καθιστά την Ελλάδα ως κεντρικό παίκτη σε αυτό το πλαίσιο των αποφάσεων που αφορούν όλη την Ευρώπη».
Για τις απρόκλητες επιθέσεις και την υπόθεση Κουφοντίνα, ανέφερε: «Πρέπει να επιβληθεί η Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί κάποιοι να κρύβονται πίσω από τις κουκούλες και να υπάρχει ατολμία από την πλευρά των διωκτικών αρχών να ξεσκεπάζουν όλους αυτούς που κάνουν τέτοιου είδους επιθέσεις. Το τελευταίο διάστημα και εγώ και πάρα πολλοί συνάδελφοί μου έχουμε γίνει στόχος διαφόρων στοιχείων. Είναι κάποιοι που επενδύουν σε αυτή την επιθετικότητα, την μπαχαλοποίηση της πολιτικής ζωής και την λογική του φόβου. Δεν θα τους περάσει.
Στην περίπτωση της επίθεσης στο γραφείο μου, δεν είναι χούλιγκαν αυτοί που γράφουν περίπου 3.500 λέξεις για τη μεταναστευτική πολιτική και τον Κουφοντίνα. Μην λέμε ότι είναι χούλιγκαν οι άνθρωποι που ξεκάθαρα διαδηλώνουν και δηλώνουν ότι έχουν πολιτικά κίνητρα στις επιθέσεις τους. Είναι πολύ εύκολο να τους αθωώσουμε με την έννοια του χουλιγκανισμού, το ότι οι ίδιοι μπορεί να είναι και χούλιγκαν, είναι κάτι διαφορετικό.
Σε ένα κομμάτι της κοινωνίας – μικρό αλλά φαίνεται ότι είναι διάσπαρτο σε όλη τη χώρα- επιζητά την όξυνση και τη βία. Και βρίσκει ως μέσο πολιτικού διαλόγου τη χρήση βίας, προπηλακισμού, απρόκλητης επίθεσης ώστε να καλλιεργηθεί ένα κλίμα ανομίας συνολικά στη χώρα. Απέναντι σε αυτούς, οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βρεθούν συντεταγμένες και όχι σε κατάσταση διάσπασης απόψεων διότι τελικά αυτοί δεν στρέφονται μόνο ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ. Στρέφονται ενάντια στην τάξη την οποία επιζητά ο ελληνικός λαός.
Αυτοί που διαδηλώνουν κάθε μέρα στην πλατεία Συντάγματος δεν καταλαβαίνουν ότι βρισκόμαστε σε αυτό το πεδίο της μάχης και κάποιοι – δεν λέω μόνο οι διαδηλώσεις – επιμένουν να λειτουργούν σαν να μην τρέχει τίποτα. Αυτό είναι το ανεύθυνο κομμάτι της κοινωνίας».