Η λογική της αντιμετώπισης μίας έκτακτης κρίσης φαίνεται ότι ίσως κερδίζει μεγαλύτερο έδαφος στην ΕΕ έναντι της λογικής της «οικονομικής ορθοδοξίας» και αυτή τη διαπραγματευτική μάχη πάμε να δώσουμε απέναντι στην ενεργειακή κρίση, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει ήδη από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την οργάνωση ενός νέου μηχανισμού στήριξης, ενώ από αύριο ξεκινάει, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, η συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπου θα συμμετάσχει ο ίδιος, με στόχο να αναζητηθούν τρόποι οργάνωσης αυτού του μηχανισμού και να καμφθούν οι αντιρρήσεις των χωρών της «οικονομικής ορθοδοξίας».
«Η Ευρώπη, απέναντι στις μεγάλες κρίσεις, αντί να αποδυναμώνεται δυναμώνει», σημείωσε και τόνισε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται καταρχάς η δημιουργία ενός νέου ταμείου στήριξης και δεύτερον ένας μηχανισμός παράκαμψης της αγοράς ώστε να μπει ένας κόφτης ιδιαίτερα στην τιμή του φυσικού αερίου.
Μιλώντας για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση πώς και πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, καθώς ενώ βρισκόμαστε ήδη στην τέταρτη εβδομάδα της εισβολής, οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν σθεναρά τους Ρώσους και η Ρωσία έχει εγκλωβιστεί.
Επανέλαβε, δε, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, συμπορευόμενη με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στο πλευρό της Ουκρανίας. Η Τουρκία από την άλλη πλευρά, όπως επεσήμανε, παίζει διπλό ρόλο, ωστόσο στους ευρωπαίους εταίρους δεν είναι ευχάριστο το γεγονός ότι δεν συμπορεύεται με την Ευρώπη στην επιβολή των κυρώσεων.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά προσανατολισμένη στον διάλογο, αλλά και προετοιμασμένη για οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, οικοδομώντας συμμαχίες και ενισχύοντας την αποτρεπτική ισχύ της.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως ανέφερε, και η συνάντηση του Έλληηνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέδειξε ότι υπάρχουν περιθώρια διαλόγου, ώστε να διατηρούνται οι τόνοι σε χαμηλό επίπεδο και να μη βαρούν συνεχώς τα πολεμικά τύμπανα.