«Στην Ελλάδα αναγνωρίζονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από Ρωσία, Κίνα και τρίτες χώρες, σε αντίθεση με ορισμένες από αυτές τις χώρες που δεν αναγνωρίζουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην Ολομέλεια, της κύρωσης τεσσάρων συμφωνιών συνεργασίας με την Ινδονησία, την Κροατία, το Διεθνές Ίδρυμα ΕΕ-ΛΑΚ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «η χώρα μας έχει προχωρήσει σε μονομερείς αναγνωρίσεις των πιστοποιητικών εμβολιασμών όλων σχεδόν των χωρών». Σε αντίθεση με τις όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν από χώρες της ΕΕ ως προς ορισμένα εμβόλια, όπως για παράδειγμα του Σπούτινγκ, εμείς, είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης «πιστεύουμε σε αυτό το άνοιγμα, καθώς βασικός στόχος είναι ο παγκόσμιος εμβολιασμό, η παγκόσμια αντιμετώπιση του ιού και η αναγνώριση της επάρκειας χωρών για την υποστήριξη μηχανισμών έκδοσης τέτοιου είδους πιστοποιητικών».
Γι’ αυτό «έχουμε προχωρήσει σε μονομερείς αναγνωρίσεις πιστοποιητικών εμβολιασμών είτε αυτά προέρχονται από την Κίνα είτε από την Ρωσία», παρ’ όλο που σε ορισμένες χώρες δεν ισχύει και το αντίστροφο, συμπλήρωσε.
Μάλιστα, ο κ. Βαρβιτσιώτης μετέφερε την εμπειρία του από τη Μόσχα, από όπου επέστρεψε χθες, λέγοντας πως ενώ εμείς στην Ελλάδα αναγνωρίζουμε τα ρωσικά πιστοποιητικά εμβολιασμού και ο Ρώσος επισκέπτης μπορεί να πάει σε εστιατόρια, θέατρα ή κινηματογράφο, δεν ισχύει το ίδιο στη Ρωσική Ομοσπονδία, που δεν αναγνωρίζει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, άρα ούτε και το ελληνικό. «Είμασταν αναγκασμένοι για οποιεσδήποτε επαφές, χρειαζόταν να κάνουμε καθημερινά ένα μοριακό τεστ, που εκεί έχει 24ωρη ισχύ, προκειμένου να μπορούμε να μετακινηθούμε στη Ρωσική Ομοσπονδία», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.