Στις εργασίες της Υπουργικής Συνόδου της Ευρωμεσογειακής Ομάδας MED9 (Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κροατία, Σλοβενία και Ελλάδα), συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σήμερα στη Μαδρίτη, προετοιμάζοντας από κοινού με τους ομολόγους του τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα διεξαχθεί το φθινόπωρο σε επίπεδο αρχηγών κρατών στην Ισπανία.

Στο επίκεντρο της Συνόδου βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ευρώπη μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η συνεργασία με τις χώρες της Νότιας Γειτονίας, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού.

Στη δήλωσή του, αμέσως μετά τις εργασίες της Συνόδου, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε τη σημασία της Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά και την επισιτιστική ασφάλεια στην Αφρική. «Η Μεσόγειος είναι πηγή δύναμης» δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει σε αυτήν», στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι πρέπει όλοι να αποδέχονται τα σύνορα, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως επισημαίνεται.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας στο μεταναστευτικό, λέγοντας πως «αναθεωρητικές φιλοδοξίες για επαναχάραξη των συνόρων δεν γίνονται αποδεκτές».

Όπως έκανε γνωστό, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου των Αρχηγών Κρατών, αποφασίστηκε η διεύρυνση της συνεργασίας των MED9 με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, προκειμένου να υπάρχει συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτή την κρίσιμη γειτονιά για την Ευρώπη, όπως είναι η Μεσόγειος. Σημειώνεται, ότι οι χώρες που αποτελούν τους MED9 αντιπροσωπεύουν περίπου το 45% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Τέλος, γνωστοποιείται πως οι υπουργοί των MED9 συμφώνησαν ακόμη να υιοθετήσουν ένα κοινό πλαίσιο για την ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης και για τη διαμόρφωση καλύτερων σχέσεων με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.