Για τους υποστηρικτές του, αλλά και για τους αντιπάλους του, ο 58χρονος Γιάνης Βαρουφάκης έχει εξελιχθεί σε ένα είδος ροκ σταρ. Ο ίδιος δεν εξελέγη ευρωβουλευτής στη Γερμανία, όπου ήταν υποψήφιος, αλλά δεν πτοείται. Η συνέχεια επί ελληνικού εδάφους…
Το καλοκαίρι του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης οδήγησαν την Ελλάδα στα capital controls. Η χώρα βρέθηκε στο χείλος της στάσης πληρωμών και του κινδύνου κλονισμού κάθε είδους συναλλαγών που θα έφερναν το Grexit και η εσπευσμένη εισαγωγή νέου νομίσματος (ή κρυπτονομίσματος) χωρίς συμφωνία πρόσδεσης με το ευρώ και χωρίς νέο δάνειο από την Ευρώπη και το ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός, υπό την πίεση της διεθνούς απομόνωσης, καθώς Ρώσοι και Κινέζοι δεν άρπαξαν την ευκαιρία να εγγυηθούν το ελληνικό χρέος και να στηρίξουν τις δαπάνες του Δημοσίου, έκρινε ότι η εφαρμογή του «Oχι» θα είχε ανυπολόγιστες εθνικές, οικονομικές και ποινικές συνέπειες. Ο κ. Βαρουφάκης, ανένδοτος, παραιτήθηκε. Είχε προλάβει να εμφανιστεί στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο φορώντας εκκεντρικά πουκάμισα και να εξοργίσει το σύνολο των συναδέλφων του στο Eurogroup που του καταλόγισαν αλαζονεία και ναρκισσισμό που κόστισε στην Ελλάδα 100 δισ. ευρώ.
Τέσσερα χρόνια αργότερα επιστρέφει και αφαιρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κρίσιμη υποστήριξη. Το ΜέΡA25, η ελληνική έκφραση του πανευρωπαϊκού κόμματος DiΕΜ 25 που ίδρυσε ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, απέσπασε στις ευρωεκλογές 169.287 ψήφους (ποσοστό 2,99%). Η έδρα στην Ευρωβουλή, την οποία θα καταλάμβανε η Σοφία Σακοράφα, χάθηκε για λιγότερες από 400 ψήφους. Το DiΕΜ 25 ψηφίστηκε από σχεδόν 1.450.000 ψηφοφόρους με προϋπολογισμό εκλογικού αγώνα 81.000-82.000 ευρώ.
«Ο Αλέξης είναι ηθοποιός»
Πολλοί προεξοφλούν ότι αυτή η επίδοση σηματοδοτεί μια αντίστοιχη ή και καλύτερη εμφάνιση στις εθνικές εκλογές και είσοδο στη Βουλή. Η αυτόνομη κάθοδος, όμως, θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο τη σχεδόν σίγουρη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας. Θα συζητούσε ο κ. Βαρουφάκης την πιθανότητα μιας νέας συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα; «Μακριά από εμάς η δαιμονοποίηση ανθρώπων, αλλά ο Τσίπρας λέει παραμύθια στον εαυτό του και τα πιστεύει κιόλας», λέει ο πρώην υπουργός σε επικοινωνία του με την «Κ».
«Ο Αλέξης είναι όπως ένας ηθοποιός που ανεβαίνει στη σκηνή για να παίξει ένα ρόλο, δηλαδή για να ερμηνεύσει ένα ψέμα, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι για να είναι καλός πρέπει εκείνη τη στιγμή να πιστεύει μέσα του ότι ο ρόλος είναι αληθινός και ότι αυτά που λέει είναι η αλήθεια». Με αυτή την παρομοίωση ο κ. Βαρουφάκης αποκλείει κάθε συνεργασία με τον κ. Τσίπρα, συμπληρώνοντας με νόημα: «Ο Αλέξης ξέρει πως ξέρω ότι ξέρει». O κ. Βαρουφάκης σίγουρα ξέρει πολλά που εμείς δεν ξέρουμε, καθώς φήμες που ο ίδιος δεν επιβεβαιώνει επιμένουν ότι είχε τη συνήθεια να καταγράφει με το κινητό του τις απόρρητες κυβερνητικές συσκέψεις, αλλά και τις συνεδριάσεις του Europgroup.
Πέρα από τις μνήμες του παρελθόντος, ο κ. Βαρουφάκης κυρίως νοσταλγεί το μέλλον και εκείνο που φροντίζει να αποφύγει είναι το ΜέΡA25 να πέσει θύμα της θεωρίας της χαμένης ψήφου. «Η μεγάλη διαφορά των ευρωεκλογών αχρηστεύει τη θεωρία αυτή». Κατά τη γνώμη του η μεγάλη ήττα των ευρωεκλογών ισοδυναμεί με σίγουρη ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις εθνικές εκλογές. Κατά συνέπεια, από τη στιγμή που η ήττα είναι αναπόφευκτη, χαμένη θα είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί να ψηφίσουμε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν μνημόνια; Θα έχουν το κουράγιο στην αντιπολίτευση να αντισταθούν σε νέα μέτρα και νέα μνημόνια; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ηγηθεί της αντίστασης στην ολιγαρχική παλιννόστηση». Ωστόσο, δεν αποκλείει τη μετεκλογική συνεννόηση ακόμα και με όσους κατηγορεί για «ολιγαρχική παλιννόστηση». «Η διχόνοια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός. Πρέπει να μιλάμε. Ο Μητσοτάκης θέλει να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές.
Κι εγώ το προσπάθησα το 2015. Να συζητήσουμε το πώς».
Γιάνης και Πάμελα
Για τους υποστηρικτές του, αλλά και για τους αντιπάλους του, ο 58χρονος πολιτικός έχει εξελιχθεί σε ένα είδος ροκ σταρ των κοινωνικών δικτύων. Η κριτική του στο διεθνές σύστημα διαχείρισης και ανακύκλωσης κρατικών χρεών επάνω στο οποίο στηρίζεται η παγκόσμια οικονομία θεωρείται εύπεπτη και συνθηματική από τους ειδικούς.
Ωστόσο, έχει ακροατήριο. Με τα βιβλία του συντηρείται στη δημοσιότητα, ιδίως στη Βρετανία, όπου διατηρεί επαφή με τον πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν και τον σκιώδη υπουργό Οικονομικών Τζον Μακ Ντόνελ.
Στην πορεία προς τις ευρωεκλογές πρωτοστάτησε στην εκπόνηση του Green New Deal – το οποίο υποστήριξε με 1.000 αφίσες στο Βερολίνο η αειθαλής σταρ του «Baywatch» Πάμελα Αντερσον, γνωστή για την αδυναμία της στα «κακά παιδιά», καθώς επισκέπτεται τον Τζούλιαν Ασάνζ των WikiLeaks στη φυλακή όπου κρατείται στο Λονδίνο. Ο κ. Βαρουφάκης δεν εξελέγη ευρωβουλευτής στη Γερμανία, όπου ήταν υποψήφιος, αλλά δεν πτοείται. Με ανανεωμένη αυτοπεποίθηση προετοιμάζεται για να καταπολεμήσει, αν όχι τη λιτότητα, τότε σίγουρα τη μονοτονία της πολιτικής σκηνής.
πηγή:kathimerini.gr