Για την στοχοποίησή της από μια μικρή μερίδα φοιτητών που όπως τόνισε, δεν γνωρίζουν καν που είναι οι αίθουσες διδασκαλίας, μίλησε στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου.
Η καθηγήτρια δέχθηκε επίθεση και ακραίες συμπεριφορές εκφοβισμού από φοιτητές-μέλη της φοιτητικής κίνησης «ΣΑΦ-ΕΑΑΚ/Συνεργασία Ανεξάρτητων Φιλοσοφικής» για μια αναδημοσίευση που έκανε στο facebook σε μια ανάρτηση η οποία ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις για την τραγωδία των Τεμπών «δεν μπορεί να έχουν τοξικότητα ή βία, καθώς αυτά δεν συνάδουν με καμιά διαμαρτυρία, πόσω μάλλον με ένα συλλαλητήριο για μία εθνική τραγωδία».
Έκτοτε, η κ. Νικολαΐδου έχει δεχθεί μαζική συμπαράσταση ακόμη και από την υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, ενώ όπως τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό, στο πλευρό της στάθηκε και όλη η κοσμητεία, καθηγητές από άλλα πανεπιστήμια αλλά και πάρα πολλοί φοιτητές της.
Σε ότι αφορά την ομάδα που την στοχοποίησε, διευκρίνισε ότι δεν έχει την θεσμική αρμοδιότητα να ζητήσει την τιμωρία τους, ενώ παραδέχθηκε ότι φοβάται για την ασφάλειά της.
Η ίδια τόνισε ότι κάτι πρέπει να γίνει στα Πανεπιστήμια για να αλλάξει η κατάσταση, τονίζοντας ότι η κάρτα εισόδου των φοιτητών είναι κάτι που πρέπει να υπάρχει, όπως επίσης και ο νόμος που λέει ότι έχεις άλλα δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των ετών σπουδών σου για να πάρεις πτυχίο και δεν μπορείς να είσαι αιώνιος φοιτητής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχουμε κόσμο να σουλατσάρει 10 χρόνια μέσα στις σχολές και να ηγούνται τέτοιων μειοψηφιών.
Εκανε λόγο για «θλιβερή μειοψηφία φοιτητών που δεν ξέρουν πού είναι η αίθουσα διδασκαλίας», ενώ ζητά να εφαρμοστεί το ν+2 «ώστε να μην υπάρχουν αιώνιοι φοιτητές που “σουλατσάρουν” για 10 χρόνια στα πανεπιστήμια», καθώς και η κάρτα εισόδου στις σχολές. «Δεν έχω δεχτεί ποτέ απειλές για το σπίτι ή την οικογένειά μου», σημειώνει η Βάνα Νικολαΐδου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «μια ορδή η οποία ουρλιάζει και σε στοχοποιεί, η οποία σε παρουσιάζει ως εχθρό της κοινωνίας, των φοιτητών, της Ελλάδας ολόκληρης, η οποία σού λέει “πρόσεχε τι αναρτάς”, η οποία βγάζει τεράστια πανό και σού λέει “παραιτήσου” δεν ξέρεις ποτέ πώς θα αντιδράσει». «Είναι αδιανόητο να μην έχουμε ένα κανονικό πανεπιστήμιο», είπε ακόμα η πρόεδρος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
«Η τοξικότητα και οι χυδαιολογίες που έχουν γίνει κανονικότητα παρεισέφρησαν στις κινητοποιήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη», ισχυρίζεται η ίδια, αρνούμενη ότι ταύτισε τους διαδηλωτές με τη Χρυσή Αυγή. «Δεν είπα ποτέ ότι όσοι διαδήλωσαν υιοθετούν χρυσαυγίτικη πρακτική», αναφέρει η πρόεδρος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Τέλος, σχολιάζοντας την κατάσταση στα Πανεπιστήμια σημείωσε: «Το αφήσαμε και ξεχείλωσε στην Ελλάδα με το ”άστο δεν πειράζει” ».