Φ

 

 

υσικά, αυθόρμητα, οι Γάλλοι αγαπούν τους Ελληνες πριν εκτιμήσουν τα τοπία και τα νησιά τους. Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν προσέθεσε βαθύ σεβασμό στην ιστορία της Ελλάδας, τη συμβολή της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τη δημοκρατία. Δάνεισε το αεροπλάνο της γαλλικής προεδρίας στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που ζούσε μέχρι τότε εξόριστος στο Παρίσι, και με αυτό προσγειώθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1974 έχοντας στις βαλίτσες του τις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας.

του JEAN-DOMINIQUE GIULIANI

Υπουργός Οικονομικών για περισσότερα από δώδεκα χρόνια, πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 1974 έως το 1981, δεν έπαψε ποτέ να βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και των Ελλήνων. Στήριξε την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ευρώ και μπόρεσε, σε πολλές περιπτώσεις, να επιχειρηματολογήσει. «Δεν κλείνουμε την πόρτα της Ευρώπης στον Πλάτωνα», απάντησε σε Ευρωπαίο που το αμφισβήτησε.

Αυτός ο σπουδαίος Γάλλος, που έφυγε από τη ζωή στις 2 Δεκεμβρίου 2020, έζησε αρκετές ζωές. Έγινε εθελοντής σε ηλικία 17 ετών στον γαλλικό στρατό που απελευθέρωσε τη χώρα και ήταν απόφοιτος των καλύτερων σχολών της χώρας: της Πολυτεχνικής και στη συνέχεια της Εθνικής Σχολής Διοίκησης. Οταν δραστηριοποιήθηκε στην πολιτική, δεν σταμάτησε ποτέ να μεταμορφώνει τη Γαλλία και του οφείλουμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έφεραν τη νεωτερικότητα στο έθνος μας: δικαιώματα των γυναικών, συλλογικές και ατομικές ελευθερίες, απελευθέρωση της οικονομίας, ανασυγκρότηση των ενόπλων δυνάμεων. Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, ενσάρκωσε την πνευματική αριστεία.

Ενας πεπεισμένος και δραστήριος Ευρωπαίος, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, με ισχύ και ικανότητα, πολλαπλασίασε τις πρωτοβουλίες για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Του οφείλουμε την εκλογή με άμεση καθολική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη νομισματική ένωση της Ευρώπης. Προήδρευσε έξοχα της Συνέλευσης για την Ευρώπη που συνέταξε ένα Σύνταγμα, το οποίο δυστυχώς εγκαταλείφθηκε από τους γάλλους συμπολίτες του.

Η συνεργασία του με τον γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ έδωσε τη δυνατότητα στην Ευρώπη να προοδεύσει με ισορροπημένο και πειθαρχημένο τρόπο. Είχε δημιουργήσει μαζί του μια οικειότητα και μια εγγύτητα που επέτρεψε στους Ευρωπαίους να αποφύγουν πολλές από τις δυσκολίες που γνώρισαν έκτοτε. Με εκείνον η ευρωπαϊκή πολιτική δεν θα έβλαπτε τόσο την Ελλάδα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Ευρώπη του απέτισε θερμό φόρο τιμής στις 2 Δεκεμβρίου, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του. Το ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γέμισε με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που τον θαύμαζαν, ενώ ο καθεδρικός ναός του Στρασβούργου γέμισε με ευγνώμονες πολίτες.

Η συμβολή του στη σταθερότητα ενός καλύτερα οργανωμένου και πιο πολυμερούς κόσμου θα παραμείνει παράδειγμα ενεργητικής και αποτελεσματικής διπλωματίας για πολύ καιρό ακόμη. Δημιούργησε το G5 που έγινε G7. Προώθησε τη Χάρτα του Ελσίνκι που συνέβαλε σημαντικά στην πτώση των δικτατοριών στην Ανατολική Ευρώπη προάγοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν ήταν ένας πολύ σπουδαίος Γάλλος, ανοιχτός στον κόσμο, φιλελεύθερος, μοντέρνος, μια προσωπικότητα που θα χρειαζόμασταν πολύ σήμερα. Λείπει ακόμα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Εχουν χάσει έναν καλό φίλο.

 

Ο Ζαν-Ντομινίκ Ζουλιανί είναι ηρόεδρος του Ιδρύματο Robert Schuman – Το άρθρο δημοσιεύεται στα Νέα