Πρόσφατα σημειώθηκαν δύο αντιφατικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της Ουκρανίας, και του αμυντικού πολέμου της εναντίον της Ρωσίας, από τη Δύση. Από τη μια μεριά, ο πρόεδρος Ζελένσκι έγινε δεκτός στις Βρυξέλλες με τιμές. Δόθηκαν νέες υποσχέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της χώρας του.
Επιβεβαιώθηκε ότι τα πρώτα δυτικά τανκ θα φτάσουν στην Ουκρανία ίσως και την άνοιξη. Επιπλέον, άνοιξε το ενδεχόμενο να προσφερθούν στην Ουκρανία και αεροπλάνα F-16.
Από την άλλη μεριά, η εταιρεία SpaceX του Ιλον Μασκ, που από τις πρώτες μέρες του πολέμου στήριξε την Ουκρανία παρέχοντάς της δορυφορικό ίντερνετ (από τα πρώτα που κατέστρεψαν οι Ρώσοι ήταν οι ιντερνετικές υποδομές της), δήλωσε ότι θα περιορίσει τις υπηρεσίες της.
Αυτό επειδή η Ουκρανία βρέθηκε να χρησιμοποιεί αυτήν την πρόσβαση στο ίντερνετ για να διεξάγει «επιθετικό πόλεμο», δηλαδή να καθοδηγεί τα drones της εναντίον ρωσικών στόχων. Η εταιρεία εξήγησε ότι η παροχή ίντερνετ γίνεται για ανθρωπιστικούς και αμυντικούς σκοπούς μόνο.
Σκωτσέζικο ντους, επομένως, για τους Ουκρανούς. Τι μαθαίνουμε εμείς από αυτό; Κυρίως, επιβεβαιώνεται ο Θουκυδίδης που πρώτος είπε ότι ο αδύναμος σε μια σύγκρουση δεν έχει πολλές επιλογές. Στην περίπτωσή μας οι Ουκρανοί είναι αναγκασμένοι είτε να υποκύψουν στους Ρώσους είτε να δεχτούν οποιαδήποτε βοήθεια τους προσφέρει η Δύση.
Αν κάποιοι Δυτικοί θεωρούν ότι τα drones μιας αμυνόμενης χώρας κάνουν επιθετικό πόλεμο, τόσο το χειρότερο. Και πάλι οι Ουκρανοί θα δεχτούν οποιαδήποτε πρόσβαση ίντερνετ τους προσφέρει, δωρεάν και με δικό της εξοπλισμό, η SpaceX. Ομως όλοι εμείς οι υπόλοιποι μπορούμε να αντιληφθούμε τον παραλογισμό.