Πρέπει οι επιχειρηματίες να συνειδητοποιήσουν την ζημιά που προκαλεί η ακρίβεια στην οικονομία, τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης.

«Η επιτυχία ανάσχεσης της ακρίβειας εξαρτάται από την ταυτόχρονη λειτουργία του συνόλου του προγράμματος ελέγχων και την αξιοποίηση όλης της σειράς των εργαλείων παρέμβασης στην αγορά, όμως, κατά την άποψή μου, καταλυτικό ρόλο θα παίξει, πριν κοστολογήσουμε, να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της ζημιάς που κάνει η ακρίβεια στην οικονομία» .

Σε ανακοίνωσή του το επιμελητήριο αναφέρει ότι η επιχειρηματική κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις επιπτώσεις της παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δέχονται ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα και που επιδεινώνεται καθημερινά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να εκτροχιάζονται. Οι επιχειρήσεις καλούνται να αντεπεξέλθουν, σε ιδιαίτερα υψηλά λειτουργικά κόστη με πρόσθετες επιβαρύνσεις 20-40%, σε μια περίοδο όπου μειώνεται συνεχώς η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Πλέον, το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων, να οδηγούνται για την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως είναι η αγορά τροφίμων, η προμήθεια καυσίμων και η πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, προσπαθεί, μέσα από πρωτοβουλίες που λαμβάνει, να περιορίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ενισχύσεις που πρέπει να συνεχισθούν όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Το μεγάλο ερώτημα, που κανείς πλέον δεν μπορεί να απαντήσει, είναι η διάρκεια που θα έχει αυτή η μεγάλη ενεργειακή κρίση. Για αυτόν τον λόγο, απαιτείται ευρωπαϊκή λύση. Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις ακροβατούν σε ένα τεντωμένο σχοινί, με το μέλλον, για αρκετές από αυτές, να είναι αβέβαιο.