Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια μια πανίσχυρη ευρωπαϊκή τράπεζα έρχεται να επενδύσει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, στην Alpha Bank εν προκειμένω, αποκτώντας διά μέσου του ΤΧΣ το 9,5% των μετοχών της εμβληματικής τράπεζας που ίδρυσε ο αείμνηστος Γιάννης Κωστόπουλος και διαχειρίζεται επιτυχημένα ο Βασίλης Ψάλτης, στον οποίο αδιαμφισβήτητα πιστώνεται μεγάλο μέρος της θετικής έκβασης με τη UniCredit.

Η UniCredit με έδρα το Μιλάνο θεωρείται η πιο σημαντική συστημική τράπεζα της Ιταλίας και κατέχει την 34η θέση παγκοσμίως από πλευράς ενεργητικού. Η μετοχική παρουσία της UniCredit στην Ελλάδα αποτελεί πέραν πάσης αμφιβολίας «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσον αφορά την άσκηση της οικονομικής πολιτικής, που οδήγησε την Ελλάδα σε υψηλά ποσοστά ρυθμών ανάπτυξης και στην περίφημη ανάκτηση
της επενδυτικής βαθμίδας.

Mετά από 15 ολόκληρα χρόνια από την κατάρρευση της Lehman Βrothers το 2008 και το σωσίβιο Αλογοσκούφη των 28 δισ. στις τράπεζες και αφού ζήσαμε Μνημόνια, κλείσιμο των τραπεζών και capital controls επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα μπορούμε να μιλάμε με αποδείξεις για μια άλλη μέρα στο τραπεζικό σύστημα και τις προοπτικές του.