Η Αριστερά τον θεωρεί ιδεολογικοπολιτικά συντηρητικό και τον μισεί. Τον αποκαλεί διά των ανθρώπων της «αμφιλεγόμενο πρόσωπο» και προσπαθεί να τον παγιδεύσει κατ’ αυτόν τον τρόπο μέσα σε ένα πλέγμα αμφισβήτησης

 

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ

 

«Το να στέκεσαι όρθιος με τους ώμους σου πίσω σημαίνει να αποδέχεσαι την τρομερή ευθύνη της ζωής με μάτια ορθάνοιχτα. Σημαίνει να αποφασίσεις να μετατρέψεις οικειοθελώς το χάος του δυναμικού σε πραγματικότητες κατοικήσιμης τάξης. Σημαίνει υιοθέτηση του βάρους της συνειδητής ευαλωτότητας και αποδοχή του τέλους του ασυνείδητου παραδείσου της παιδικής ηλικίας, όπου το πεπερασμένο και η θνητότητα δεν κατανοούνται παρά αμυδρά. Σημαίνει πρόθυμα να αναλαμβάνουμε τις απαραίτητες θυσίες για να δημιουργήσουμε μια παραγωγική και ουσιαστική πραγματικότητα», μας λέει ο 60χρονος Τζόρνταν Πίτερσον.

Μπορεί να μιλά κάλλιστα επί ώρες, άνευ σημειώσεων. Μπορεί να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του –συνήθως μαγνητισμένου– κοινού του. «Είναι σχεδόν αδύνατο να πιστέψουμε ότι κατάφερε να μας κρατήσει όλους να ταξιδεύουμε μαζί του στις πολλές στροφές και ανατροπές που πήρε η διάλεξή του», έγραψε στα ΜΜΕ της πατρίδας της Αυστραλέζα επιστήμονας.

 

Η ιδεολογία της «αφύπνισης»

Ο Πίτερσον, το προφίλ του οποίου στο Twitter ακολουθούν 3,5 εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας, τάσσεται υπέρ της ελευθερίας, εναντίον της πολιτικής ορθότητας και της καταστροφικής –για ό,τι έχει απομείνει από τον πολιτισμό μας– ιδεολογίας της «αφύπνισης» ή «εγρήγορσης». Wokeness είναι ο αγγλικός όρος. Σημαίνει «την κατάσταση του να είναι κάποιος “ξύπνιος”, σε εγρήγορση, όσον αφορά στα θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης» (μας λένε τουλάχιστον τα ετυμολογικά λεξικά). Οπως τα αντιλαμβάνεται βέβαια τα όποια θέματα η Αριστερά.

Οι υπερβολές του κινήματος της εγρήγορσης, το οποίο έχει καταλάβει τα πανεπιστήμια της Δύσης, προκάλεσαν αντιδράσεις. Αλλά κάποιοι όρθωσαν το ανάστημά τους. Ο Πίτερσον αποτελεί την καταφυγή όλων όσοι σήμερα δεν έχουν χάσει τη λογική τους, όπως έχουν κάνει πολλοί, προσχωρώντας στην ιδεολογικοπολιτική τρέλα της εποχής. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Sky News της Αυστραλίας, βλέποντας ίσως πιο μακριά, προειδοποίησε για την επικράτηση ενός αυτοματοποιημένου συστήματος κοινωνικής πίστωσης και ψηφιακού διαβατηρίου, που θα έθετε σε κίνδυνο τα δικαιώματα των πολιτών. Μιλά πάντα έτσι. Αλλωστε, όπως τονίζει, «όταν έχεις κάτι να πεις, η σιωπή είναι ψέμα».

Είναι μακράν ο πιο διαδραστικός και δημοφιλής ψυχολόγος της εποχής μας. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και ψυχολογία και δίδαξε στο Χάρβαρντ. Η Αριστερά τον θεωρεί ιδεολογικοπολιτικά συντηρητικό και τον μισεί. Τον αποκαλεί διά των ανθρώπων της «αμφιλεγόμενο πρόσωπο» και προσπαθεί να τον παγιδεύσει κατ’ αυτόν τον τρόπο μέσα σε ένα πλέγμα αμφισβήτησης. Γιατί εκατομμύρια άνθρωποι όμως λατρεύουν στην κυριολεξία τον παραδοσιοκράτη Καναδό κλινικό ψυχολόγο, κορυφαίο πανεπιστημιακό, συγγραφέα ευπώλητων βιβλίων, youtuber και podcaster; Διότι βοηθά τους εκατομμύρια φίλους του να στηρίζουν τον εαυτό τους και τους δίνει το αντίδοτο για το χάος του σύγχρονου κόσμου!

Οσοι διαβάσαμε το βιβλίο «12 Κανόνες για τη ζωή», το οποίο χαρακτηρίστηκε και βιβλίο-φαινόμενο, απλώς το καταστήσαμε πλοηγό! Και ήρθε και το «Πέρα από την τάξη», οι 12 επιπλέον κανόνες, για να μας θυμίσει πόσο χρήσιμος μπορεί να καταστεί ένας επιστήμονας για την ανθρωπότητα! Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες και έχουν πωληθεί πολλά εκατομμύρια αντίτυπά τους. Δεν μπορεί λοιπόν κάποιος πονηρός να τον αποκαλέσει pop φαινόμενο της εποχής μας.

Τι λέει όμως ο διεθνής Τύπος για τον επίτιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο έκανε μια στάση στην Αθήνα και μίλησε στο ελληνικό κοινό, στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας του; «Πολεμιστή της κουλτούρας κατά της πολιτικής ορθότητας» τον αποκαλεί η αριστερή βρετανική εφημερίδα «Guardian» και είναι ευγενική σε σχέση με τους ομοϊδεάτες της αλλού, δεδομένου ότι ο Καναδός επιστήμονας έχει κηρύξει τον πόλεμο στην αριστεριστική κουλτούρα της αποδόμησης, στον μεταμοντέρνο νεομαρξισμό και στην ελευθεριότητα.

Ο ίδιος πάντως προειδοποιεί για την απραξία και την άγνοια έναντι της απειλής: «Οταν πήγα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μίλησα με μερικούς ανθρώπους από τη Βουλή των Λόρδων… Οι πιο επιτήδειοι από τους ανθρώπους που κάθονταν στη Βουλή των Λόρδων είχαν συνειδητοποιήσει το κίνημα της αφύπνισης μόνο τους τελευταίους 18 μήνες».

 

Βαθύτατα ενοχλητικός

Ολα γύρω από τον Πίτερσον ενοχλούν την «πρόοδο», άνθρωποι της οποίας τον αποκαλούν συνωμοσιολόγο και βιτριολικά, τον «έξυπνο άνθρωπο του ηλίθιου», προσβάλλοντας έτσι το κοινό του και φυσικά στρέφοντάς το εναντίον τους. Επίσης, ενοχλεί την Αριστερά το κομψό ντύσιμό του, το πετυχημένο podcast (The Mikhaila Peterson Podcast) της influencer θυγατέρας του και ο αέρας που αναπνέει.

Στις 22 Ιουνίου 2022, το Twitter τού μπλόκαρε τον λογαριασμό, κάτι που ο Πίτερσον αποκάλεσε «σύμβολο τιμής». Επί των ημερών του Ιλον Μασκ ο λογαριασμός του πιο σημαντικού διανοούμενου στον δυτικό κόσμο άνοιξε εκ νέου και έτσι η αριστερή λογοκρισία ηττήθηκε για άλλη μια φορά.