Τους λόγους που οδήγησαν στην απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Τζο Μπάιντεν. Όπως είπε αποσύρθηκε για να σωθεί η δημοκρατία και να δώσει τόπο σε νέες φωνές. 

«Ήταν η τιμή και το προνόμιο της ζωής μου να είμαι ο πρόεδρός σας, όμως η υπεράσπιση της δημοκρατίας, η οποία διακυβεύεται, είναι πιστεύω σημαντικότερη από οποιονδήποτε τίτλο», είπε ο ο Μπάιντεν από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. 

«Τις τελευταίες εβδομάδες, έγινε προφανές για μένα ότι έπρεπε να ενώσω το κόμμα μου και το έθνος» είπε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε πως τώρα είναι η στιγμή να ακουστούν οι νέες φωνές. Χαρακτήρισε δε την Κάμαλα Χάρις έμπειρη, δυνατή, σκληρή και ικανή υποψήφια για το αξίωμα. «Υπήρξε απίστευτη συνεργάτις για μένα και ηγέτις για τη χώρα μας. Τώρα εναπόκειται σε εσάς, στον αμερικανικό λαό, να επιλέξετε». 

O Μπάιντεν είπε ότι στους έξι μήνες που απομένουν για το τέλος της θητείας του θα επικεντρωθεί στην οικονομία, στις οικογένειες, στην καταπολέμηση της βίας και ειδικά στην προστασία των παιδιών από τη βία των όπλων.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη μεταρρύθμισης του Ανώτατου Δικαστηρίου και αναφέρθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας. Πρέπει να «σταματήσουμε τον Πούτιν» είπε, ενώ μίλησε για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και την προσπάθειά του να τελειώσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. 

Κλείνοντας, ο Τζο Μπάιντεν υπενθύμισε ότι στην αρχή της θητείας του, η χώρα ήταν σε μια δύσκολη στιγμή, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και των επιπτώσεών της στην οικονομία. «Σήμερα είμαστε πολύ καλύτερα με 16 εκατ. νέες θέσεις εργασίας και καλύτερους μισθούς». 

«Έδωσα την καρδιά και την ψυχή μου για τη χώρα», κατέληξε για να απευθυνεί άλλη μια φορά στους πολίτες με μια προσωπική αναφορά. «Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω αυτό το έθνος για πάνω από 50 χρόνια. Πουθενά αλλού στον κόσμο ένα αγόρι που τραυλίζει, με ταπεινή καταγωγή στο Σκράντον της Πενσιλβάνια και το Κλέιμοντ του Ντελαγουέρ δεν θα καθόταν μια μέρα στο Οβάλ Γραφείο ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Η ιστορία και η δύναμη είναι στα χέρια σας. Ας κρατήσουμε την πίστη και να θυμόμαστε ποιοι είμαστε. Ας δράσουμε μαζί για να διατηρήσουμε τη δημοκρατία μας», είπε.