Η οικονομία της Βρετανίας είναι έτοιμη να αποφύγει την ύφεση το 2023, εκτίμησε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό που αναμένεται να περιλαμβάνει μέτρα για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσίευσε τον Νοέμβριο το Γραφείο Ευθύνης του Προϋπολογισμού (OBR), η οικονομία της Μ. Βρετανίας αναμενόταν να συρρικνωθεί κατά 1,4% φέτος..

Έκτοτε, το ενεργειακό κόστος -το οποίο εκτινάχθηκε στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι- μειώθηκε και υπήρξαν ενδείξεις ανάκαμψης σε ορισμένα οικονομικά στοιχεία.

“Σήμερα το Γραφείο Ευθύνης του Προϋπολογισμού προέβλεψε ότι λόγω των μεταβαλλόμενων διεθνών παραγόντων και των μέτρων που λαμβάνουμε, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εισέλθει σε φάση ύφεσης φέτος”, τόνισε ο Χαντ κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού στο κοινοβούλιο.

Η Βρετανία είναι η μόνη οικονομία της G7 που δεν έχει ακόμη ανακτήσει το προ πανδημίας μέγεθός της, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει άνω του 10%.

“Παρά τη συνεχιζόμενη παγκόσμια αστάθεια, η σημερινή έκθεση του OBR αναφέρει ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μειωθεί από 10,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε 2,9% μέχρι το τέλος του 2023”, δήλωσε ο Χαντ.

Ο Χαντ απέκλεισε αυξημένες δαπανών ή μεγάλες φορολογικές περικοπές στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.