“Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) υπάρχει εδώ και χρόνια και προκαλεί πνευμονίες και βρογχίτιδες”, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, για να συμπληρώσει ότι “δεν πρέπει να τρελαίνουμε τον κόσμο”.

Όπως εξήγησε, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι ένας χειμωνιάτιος ιός. Όλα σχεδόν τα παιδάκια μέχρι 5 ετών συναντιούνται στη ζωή τους κάποια φορά με αυτόν, τόνισε, για να συμπληρώσει ότι είναι και η ηλικία που κινδυνεύει γιατί προκαλεί πολλές φορές βροχιολίτιδες και τα οδηγεί με σχετικά βαριά εικόνα στο νοσοκομείο. Τις τελευταίες δεκαετίες ανακαλύψαμε ότι προκαλεί πνευμονίες, βροχίτιδες και διάφορα άλλα προβλήματα σε βαριά πάσχοντες ηλικιωμένους, σημείωσε.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι η ανησυχία έγκειται στο εάν υπάρξει έξαρσης του συγκεκριμένου ιού, της γρίπης και του κορωνοϊού. Τόνισε  πως ο κορωνοϊός έχει καταστεί ενδημικός για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, εφιστώντας την προσοχή στον εμβολιασμό των μεγάλων ηλικιών. Ανέφερε ακόμη πως όταν κάποιος νοσεί πρέπει να φοράει μάσκα και να μην συνωστίζεται.