Την επιβολή δασμών, 95 ευρώ ανά τόνο δημητριακών, στα εισαγόμενα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σιτηρά σχεδιάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην προσπάθειας της Ε.Ε να κατευνάσει τους αγρότες, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στους δρόμους.

Οι αγρότες ζητούν να αμβλυνθούν περιορισμοί που τους επιβάλλονται στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να επανέλθουν οι δασμοί στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα της Ουκρανίας, οι οποίοι είχαν αρθεί όταν εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Στην Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία ο αγροτικός κόσμος τονίζει πως η απόφαση αυτή τους κατάφερε βαρύ πλήγμα, καθώς ώθησε τις τιμές των προϊόντων τους προς τα κάτω, εν'ω ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ έχει εισηγηθεί να απαγορευθούν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Η Ευρωπαίκή Επιτροπή εξετάζει να επιβληθούν επίσης δασμοί 50% σε ελαιούχους σπόρους και προϊόντα που παράγονται με την επεξεργασία τους.

Οι εισαγωγές των προϊόντων που θα στοχοποιηθούν ανήλθαν σε 4 εκατ. τόνους το 2023, ή περί το 1% της συνολικής κατανάλωσης στην Ε.Ε, ποσότητα που αποτελούσε ρεκόρ, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times.