Την πεποίθησή του ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις εξαιρετικές ελληνοαμερικανικές σχέσεις από τις εκλογές στην Ελλάδα, εξέφρασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας Γιώργος Τσούνης. Η διμερής σχέση είναι μακρά και οι δύο πλευρές κατανοούν τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό το πολύ ισχυρό γεγονός, τόνισε.
Περαιτέρω, διαμήνυσε πως η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο εμπορίου, logistics και ενέργειας, αλλά και σε κόμβο για το ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας, τονίζοντας πως γίνεται ο ενεργειακός προμηθευτής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι η λύση λόγω της τοποθεσίας της, επισήμανε.
Ειδική μνεία έκανε ο Γιώργος Τσούνης στις αμυντικές σχέσεις και διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα πάρει τα F-35, σημειώνοντας ότι θα είναι η μόνη χώρα της περιοχής που θα έχει αυτά τα πολεμικά αεροσκάφη. Προσέθεσε πως εάν μια χώρα δεν έχει F-35 μέχρι το 2030, θα είναι πολύ δύσκολο να συμμετάσχει σε συγκεκριμένες ασκήσεις του ΝΑΤΟ και είναι πολύ σημαντικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα έχει αυτά τα συγκεκριμένα πολεμικά αεροσκάφη.
Οι αμυντικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι ουσιαστικές και στο ίδιο επίπεδο με τις αμυντικές σχέσεις των ΗΠΑ με τον Καναδά και την Αυστραλία. «Επενδύουμε ένα σημαντικό ποσό χρημάτων σε αυτό. Βοηθάμε στην ανάπτυξη ικανοτήτων στην Ελλάδα» σημείωσε και έδωσε έμφαση στις αμερικανικές ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, τονίζοντας πως «φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ» και ότι είναι σημαντικές.
Αναγνώρισε πως οι ΗΠΑ έκαναν λάθη σε ό,τι αφορά την Ελλάδα το 1967 και το 1974.
Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Αμερικανός πρέσβης είπε πως οι προκλήσεις στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι επιλύσιμες. «Πρέπει να διαχειριστούμε αυτή τη σχέση για την ειρηνική συνύπαρξη» σημείωσε και προσέθεσε πως είναι προς το συμφέρον όλων να εργαστούμε για την ειρήνη. Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ παίζουν κάποιο ρόλο, εξέφρασε την πρόθεση να συνδράμουν στη διευκόλυνση των συζητήσεων και στη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, εφόσον αυτό ζητηθεί.
Σε σχόλιο του δημοσιογράφου για τη ρητορική της Τουρκίας ότι ”θα έρθουμε ένα βράδυ”, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε πως όλοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι αποτελεί προσβολή για την αξιοπρέπεια ενός κράτους. «Και εγώ προσωπικά προσβλήθηκα γιατί τυχαίνει να ζω στη χώρα που είπαν ότι θα έρθουν ένα βράδυ» επισήμανε.
Μάλιστα, διέκρινε μια επιθυμία και στις δύο πλευρές του Αιγαίου να εργαστούν για την ειρήνη. «Θα πρέπει να διευκολύνουμε ένα κλίμα που θα είναι σε θέση να το κάνουν αυτό» συμπλήρωσε.
Εκτίμησε ότι μετά τις εκλογές θα γίνει μια ειλικρινής προσπάθεια και από τις δύο χώρες να λύσουν τα προβλήματα στη σχέση τους και αυτό θα ωφελήσει και τα δύο κράτη.
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρέσβης διαμήνυσε πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε έναν αυτοκράτορα να αλλάξει τα σύνορα με τη βία». Σημείωσε πως κανένας δεν ήθελε αυτό τον πόλεμο και ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπάθησε πολύ σκληρά να τον αποφύγει.
Επιπλέον, κατέστησε σαφές πως αυτό έχει να κάνει με το είδος του κόσμου στον οποίο θα ζήσουμε, αν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο ή αν θα στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα σε όλους ότι έχει τελειώσει και υπογράμμισε την ανάγκη επιβολής των κυρώσεων.
Εξήρε τη βοήθεια της Ελλάδας στην Ουκρανία και σημείωσε ότι το έκανε στη βάση αρχών.
Τέλος, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του πολέμου, όπως στην αύξηση των τιμών της ενέργειας κατά δύο-τρεις φορές.