Με ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθεί και ο ίδιος στο συλλαλητήριο των συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχει προγραμματιστεί για τις 9 Νοεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να καπελώσει, μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, τις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ακόμη και αυτή του ΠΑΜΕ σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εμφανισθεί ότι ηγείται ενός νέου κύματος αντίδρασης κατά της κυβέρνησης.

Του Τάσου Ευαγγελίου

Η τελευταία του ανάλογη προσπάθεια στις 10 Ιουνίου 2021 όπου και πάλι βρέθηκε στο συλλαλητήριο αν και δεν ακολούθησε τότε την πορεία είχε στεφθεί με παταγώδη αποτυχία αφού ακόμη και οι πολίτες που διαμαρτύρονται συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις γυρνούν την πλάτη σε οποιαδήποτε ενέργεια έχει στόχο να τους εμφανίσει ως συνέχεια των αγανακτισμένων που είχαν βρεθεί στις πλατείες και στη συνέχεια αποτέλεσαν το σκαλί στο οποίο πάτησε ο Τσίπρας για να βρεθεί στην καρέκλα του πρωθυπουργού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει στην απεργία της 9ης Νοεμβρίου και χαρακτηρίζει ως «ορόσημο» την εν λόγω κινητοποίηση έχοντας βασικό γνώμονα την εργαλειοποίησή της. Ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλά διαρκώς για το «ορόσημο» αυτό αποφεύγοντας όρους όπως «η μάχη των μαχών» που είχαν χρησιμοποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις αφού ναι μεν εργαζόμενοι εμφανίζονται να διεκδικούν ή να διαμαρτύρονται για τις συνέπειες κρίσεων, εν τούτοις δεν χαρίζουν σε κανένα κόμμα αυτή τη στάση τους.

Άλλωστε ουδείς, όπως προκύπτει και από το σύνολο των δημοσκοπήσεων, δεν δείχνει διατεθειμένος να ενστερνιστεί την αντιπολιτευτική τακτική του Αλέξης Τσίπρας και των συνεργατών του, ειδικά σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες του και το «μαγικό ραβδί» που διαθέτει για να λύσει τα προβλήματα που συσσωρεύονται ελέω διεθνών κρίσεων, ειδικά δε αυτής που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει μετατρέψει σε παγκόσμιο ενεργειακό και πληθωριστικό ζήτημα.

Πολύ δεν περισσότερο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σε ρόλο ουδέτερου παρατηρητή που καταδικάζει από τη μια την Ρωσική εισβολή και από την άλλη τη στάση των ΗΠΑ και των χωρών της Δύσης προκαλώντας φυσικά και τις σχετικές αρνητικές εντυπώσεις, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία οι ψηφοφόροι εμφανίζονται να υποστηρίζουν τη θέση πως για τα προβλήματα που έχουν κάνει την εμφάνισή του το τελευταίο διάστημα ευθύνεται ο αναθεωρητισμός και η καθεστωτική λογική του συστήματος Πούτιν.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει και θα επιδιώξει μέχρι τέλος να καπελώσει την κινητοποίηση και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που την πραγματοποιούν. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα βρεθούν μπροστά σε μια ακόμη προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εμφανίσει τους εργαζόμενους ως ουρά της Κουμουνδούρου εργαλειοποιώντας οποιαδήποτε εξέλιξη.

Στελέχη μάλιστα της Κουμουνδούρου εμφανίζονται να τονίζουν στις μεταξύ τους συζητήσεις πως ακόμη και η ακραία πολωτική τακτική που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας σε συνδυασμό με τη λάσπη που εκτοξεύεται προς πάσα κατεύθυνση συνδέεται με τη δυναμική που επιδιώκει να δώσει σε αυτή την κινητοποίηση. Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η διάσταση που δίδεται, οι ακραίοι χαρακτηρισμοί και οι προσωπικές ύβρεις συνδέονται άμεσα με την προσπάθεια δημιουργίας κύματος οργής και αγανάκτησης.

Και αυτό διότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο επικεφαλής του, αδυνατώντας να διατυπώσουν πρόταση ικανή να πείσει του πολίτες πως αποτελούν εναλλακτική λύση, έχει επιλέξει το δρόμο της ασύδοτης αντιπολιτευτικής ρητορικής που δεν απαιτεί κόπο. Η αρνητική ψήφος είναι ο στόχος και η δεξαμενή των αναποφάσιστων δίνει μια ευκαιρία στους θιασώτες του σκληρού ρόκ και της λασπολογίας. Άλλωστε τη στιγμή που αδυνατεί να ξεκολλήσει από τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις η μείωση των ποσοστών της Ν.Δ μέσα από τον «εκτσογλανισμό» της πολιτικής είναι μια κάποια λύση για τους απογοητευμένους της Κουμουνδούρου.

Ο ίδιος ο Τσίπρας μάλιστα εκτίμησε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι η Ν.Δ χάνει σε ποσοστά αντισταθμίζοντας έτσι την αδυναμία του να εξηγήσει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος δεν κερδίζουν. Επίσης είναι αυτός που ζήτησε από τα στελέχη του να κάνουν τα πάντα για να μπορέσουν κάποια στιγμή να αποκτήσουν ερείσματα στις συνδικαλιστές οργανώσεις.

Σε κάθε περίπτωση η σημασία που δίνουν σε ένα συλλαλητήριο και μια απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί από συνδικαλιστικές οργανώσεις (στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μειοψηφία με ποσοστά που παραπέμπουν σε αυτά του κόμματος πριν τα μνημόνια) είναι μεγάλη εξ ου και τα περί «ορόσημο» από τα στελέχη του.